Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

MILYEN TERÜLETEKEN TUDSZ DOLGOZNI?

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

tájkép távolodó kutyás emberrel

Az Egyesület önkénteseként számos területen kipróbálhatod magad. Legyen szó akár pályázatok felkutatásáról, írásról, programozásról, idegen nyelvekről és nyelvekre való fordításról, kapcsolattartásról, fotózásról, lektorálásról, videó anyag felvételről, vágásról, zenélésről vagy színpadi alakításokról amatőr, pályakezdő vagy profi szinten. Ha ezen kívül úgy érzed, bármi mással tudod segíteni munkánkat, írd meg nekünk a hospice@hospice.hu e-mail címre ötletedet!

Számos hospice ellátással foglalkozó intézmény, kórházi osztály illetve otthoni szolgálat keres önkénteseket a legkülönfélébb feladatokra – a kenyérsütésen, kertészkedésen, szkennelésen, festésen, jogi segítségen, betegfelügyeleten túl ezer és egy feladat lehet, amelyre örömmel várnak benneteket! A segítségetek sokat jelent!

Egyesületünk közvetítő szolgálata által betegközelben is dolgozhatsz akár a lakhelyedhez legközelebb eső szolgálatnál. Segíthetsz a háttérből (újságírással, adminisztratív feladatokkal, ügyintézéssel) vagy lehetsz a szolgálat képzett önkéntese betegágy mellett. Ehhez nem kell mást tenned mint elvégezned a hospice önkéntes képzést. Erről bővebben az Önkéntes képzés menüpontban olvashatsz.

Az önkéntesség 3 fő területe:

  • háttérmunkálatok: a háttérben dolgozó önkéntesek segítik terjeszteni a hospice ellátás hírét, szellemiségét, a palliatív szemléletet. Ilyen önkéntesek a fotósok, a szervezők, az adminisztrátorok, a marketingesek, a rendezvényeken segítők, a diák önkéntesek, a forrás felkutatók, a fordítók, a lektorok, grafikusok, programozók vagy akár a rendezvényeken fellépő művészek. A háttér-önkéntesek munkája kiemelt szereppel bír a hospice ismertségének növelésében, így a rászoruló családok megtalálásában, támogatók szerzésében és média bevonásában. Ha szeretnél segíteni, egyetértesz céljainkkal, de nem szeretnél betegágy mellett dolgozni, ez a Te területed! Ehhez mindössze egy egynapos önkéntes képzésre van szükséged, ahol bővebben megismerheted a hospice működését. Fontos, hogy amennyiben 2 éven belül veszítetted el valamely közeli hozzátartozódat, ezt a fajta munkát ajánljuk Neked.
  • ügyintézés: az ügyintéző önkéntesek ugyan bizonyos esetekben találkoznak betegekkel, de nem az ő ápolásukban vesznek részt közvetlenül, hanem a környezetük szépítésében, a körülöttük zajló események zökkenőmentessé tételében segédkeznek. Ide tartoznak azok, akik a recepteket váltják ki, önkormányzati ügyeket intéznek, postára járnak, bevásárolnak, kertészkednek, takarítanak és azok is, akik segítenek kifesteni egy hospice osztályt. Ha érdekel, hogyan működik egy hospice szolgálat, szívesen tennéd könnyebbé a dolgozók munkáját, szépítenéd a betegek környezetét és segítenél ügyeik intézésében, válaszd ezt a területet! Ehhez a 40 órás általános önkéntes képzést kell elvégezned, hiszen kapcsolatba kerülsz a betegekkel, ami felelősségteljes, olykor némileg megterhelő feladat lehet.
  • betegágy melletti tevékenységek: a betegágy melletti önkéntesek, akik beszélgetnek a betegekkel, sétálnak velük, segítenek az ápolásukban, higiéniai és szépészeti ellátásukban vagy akár étkeztetésükben. Ha szívesen segítenél a hospice szolgálatok dolgozóinak tehermentesítésében, a betegek életének utolsó időszakának megszépítésében közvetlen közelükben, ez a munkakör a legkedvezőbb számodra. Ehhez szintén a 40 órás általános önkéntes képzés elvégzésére lesz szükséged, ahol elsajátíthatod a hospice szemléletét, az alapápolási ismereteket, a betegmozgatást és kommunikációs technikákat, valamint részt vehetsz önismereti csoportokon.

Ha szeretnél a hospice önkéntesek csapatának tagja lenni, nincs más dolgod, mint a Jelentkezem hospice önkéntesnek menüpontban található útmutató szerint megkeresni az általad választott szolgálatot. űrlapot kitölteni és elküldeni, vagy írni egy e-mailt önéletrajzzal, motivációs levéllel és az általad preferált szakterület megjelölésével a hospice@hospice.hu e-mail címre.