Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

RENDEZVÉNYEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló a Ki dönthet az élet végén? konferenciáról

Spirit Színház és Központ
2019. november 8.

2017 szeptemberében alakult az életvégi döntésekkel foglalkozó munkacsoport a Semmelweis Egyetemen azzal a céllal, hogy elősegítse az életmeghosszabbító kezelésekkel kapcsolatos előzetes egészségügyi rendelkezéseknek a gyakorlatba való bevezetését. Ez a lehetőség jogilag már több mint 20 éve adott, de az információhiány és különböző tévhitek, félelmek akadályozzák a terjedését, sokan például mindmáig összetévesztik az eutanáziával.

Ki dönthet az élet végén konferencia 2019 Budapest Spirit
Ki dönthet az élet végén konferencia 2019 Budapest Spirit 3

Ezért is volt fontos a Ki dönthet az élet végén? Az egészségügyi ellátások visszautasítása című konferencia, amelyre a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület szervezésében, a Spirit Színházban került sor. A téma fontosságát jelzi, hogy a színháztermet ingyenesen bocsájtották a rendelkezésünkre. Célcsoportnak a betegszervezeteket tekintettük, de elsősorban egészségügyi dolgozók jelentkeztek a részvételre.

Ki dönthet az élet végén konferencia 2019 Budapest Spirit 1

Az előadók a munkacsoport tagjai közül kerültek ki és a délelőtti plenáris előadások során sokoldalúan vizsgálták meg a problémakört. Felhívták a figyelmet arra, hogy miben különbözik a törvényben adott lehetőség az eutanáziától, illetve tisztázták az életvégi döntések jogi hátterét. Az előadások között a lakosság tudásának és kívánalmainak felmérését célzó kutatások eredményeinek ismertetésére is sor került. Mivel nagy szükség van a lakossági tájékoztatásra, a Strucc Café - Húzd ki a fejed a homokból! című ismeretterjesztő mozgalom illusztrálta az erre vonatkozó a jó gyakorlatot.

A bevezető előadások után esetbemutatások következtek. A gyakorlati példák ismertetése mindenki számára világossá tette, hogy igenis van már hagyománya az életvégi döntéseknek a betegjogi, a kórházi gyakorlatban, az otthoni ellátásban is.

Ki dönthet az élet végén konferencia 2019 Budapest Spirit 2

Az izgalmas, sok új információt tartalmazó konferencia workshoppal ért véget. Ennek során sok kérdés megvitatására került sor pl. mennyire tájékozottak a mentősök a beteg előzetes rendelkezéséről, illetve mennyire veszik ezt figyelembe? Mi a helyzet a vitális indikációval? Kinek kellene tájékoztatni a betegeket az életvégi döntési lehetőségekről? Kinél legyen az előzetes rendelkezés? Van-e joga a hozzátartozónak megvétózni a beteg előzetes rendelkezését? stb.

Mivel folyamatosan változik a társadalom és az egészségügy hozzáállása a témához, tervezzük a konferencia megismétlését jövőre is.

Dr. Hegedűs Katalin

Ki dönthet az élet végén konferencia 2019 Budapest Spirit 4

A konferencia részletes programja itt található:

https://hospice.hu/rendezvenyek/2019-11-08_Ki_donthet_az_elet_vegen_Az_egeszsegugyi

Előadások: