Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

RENDEZVÉNYEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület XI. Országos Kongresszusáról

Zalaegerszeg, 2014. március 27 - 29.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület XI. országos kongresszusának idén a festői Zalaegerszeg adott otthont. A két évente megrendezésre kerülő esemény a magyarországi hospice és palliatív ellátásban dolgozó szakemberek legnagyobb szakmai fóruma - mára jelentős rendezvénnyé nőtte ki magát. A konferencia jelmondata idén a Nem vagyunk egyedül volt, amely a betegek és családtagjaik felé áramló figyelmet, és az ellátásban dolgozók munkájában adott, adható segítséget jelképezi, szakmai és társadalmi szinten egyaránt. A konferencia fővédnöke Dr. Páva Hanna helyettes államtitkár, stratégiai partnere a Zalaegerszegi Kistérségért Nonprofit Kft. volt.

MHPE XI. Országos Kongresszus Zalaegerszeg 1

MHPE XI. Országos Kongresszus Zalaegerszeg 2

A tudományos program összeállításában kiemelt figyelmet kapott - az ellátási terület interdiszciplinaritását szem előtt tartva - a szakmacsoportok speciális érdeklődését kielégítő, sokoldalú, a legújabb hazai fejleményeket és kutatásokat bemutató program. A kínzó testi tünetek enyhítése szekció orvosszakmai kérdésekkel foglalkozott, mint az antineuropathiás szerek alkalmazása a klinikai gyakorlatban, Dr. Simkó Csaba főorvos előadásában. A fájdalomcsillapítás aktuális kérdéseiről Dr. Telekes Pál professzor tartott plenáris előadást.

MHPE XI. Országos Kongresszus Zalaegerszeg 4

Dr. Dózsa Csaba az egészségügyi költséghatékonyság-mérés legújabb, hospice-palliatív ellátásra specializált eredményeit mutatta be, amelyek az ellátás, egyéb területekhez viszonyított költséghatékony voltát támasztották alá. A kínzó lelki tünetek enyhítése szekcióban a pszichoszociális ellátás legújabb tapasztalatairól számoltak be az előadók. A szekciót kiegészítette A pszichoszociális ellátás új útjai és lehetőségei Magyarországon c. workshop, amely három szakma: a pszichoterápia, a filozófiai praxis és a lelkészi hivatás sajátosságait mutatta be a meghívott szakemberek segítségével. A közös munka nagyon gondolatébresztő volt, jelentős részvétellel, külön értéke, hogy orvos, pszichológus, szakápoló, gyógytornász, és egyéb szakemberek közreműködésével zajló, valódi interdiszciplináris eszmecsere folyt.

A palliatív ellátás az osztrák szociális ellátóredszerben - címen egy plenáris- és egy szekcióelőadást hallhattak a résztvevők, Leena Pelttari és Anna Pissarek meghívott vendégek előadásában, akik a Nárcisz - Hospice gondozási modellprogram a határ mentén - projekt keretében mutatták be az osztrák modellt, illetve a magyar-osztrák együttműködés eddigi lépéseit.

A konferencián idén első alkalommal a gyermekellátást érintő kérdésekről külön szekció keretében esett szó. A speciális terület speciális szaktudást és feltételeket kíván, amelyek fejlesztéséről és megteremtéséről, a hazai gyermek hospice-palliatív ellátás eddigi tapasztalatairól számoltak be az előadók.

A kiemelt területeken túl az ellátásban dolgozó egyéb szakemberek is beszámoltak tapasztalataikról, mint a gyógytornász munka, a táplálkozási, táplálási szempontok és tapasztalatok, az aletrnatív/komplementer terápiák és a hazánkban egyre jobban fejlődő hospice önkéntesség. Bemutatásra kerültek a magyar önkéntes képzés új modellprogramjai, az MHPE és a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány munkatársainak közreműködésével.

MHPE XI. Országos Kongresszus Zalaegerszeg 3

A helyi szervezők, Kerkai Mónika vezetésével, igazi zalai vendégszeretettel, mindvégig színes programokkal gondoskodtak a résztvevők kikapcsolódásáról. A kongresszus szervezésében a Blaguss Utazási Iroda Kft. - vezetője: Varga Éva, és munkatársa: Erős Katalin - működött közre, a szokott professzionalizmussal és precizitással. A kongresszuson 163 regisztrált résztvevő vett részt, ebből 27 orvos, és egyéb területen dolgozó szakemberek: többek között szakápolók, pszichológusok, gyógytornászok, szociális munkások és önkéntesek.

Az ünnepélyes megnyitón sor került a Polcz Alaine emlékérem- és emléklapok átadására, amelyet Schaffer Judit, az egyesület elnöke részvételével. Az emlékérmet idén Dr. Hegedűs Katalin, egyetemi docens (SE ÁOK), az MHPE vezetőségi tagja, és Dr. Tóth Krisztina, a Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet palliatív osztályának főorvosa vehette át. Emléklapot kaptak: Ács Elvira, Borossné Nagyváradi Zsuzsa, Búsné Váradi Mónika, Dr. Márvány Veronika és Dr. Zana Ágnes.

MHPE XI. Országos Kongresszus Zalaegerszeg 6

MHPE XI. Országos Kongresszus Zalaegerszeg 5

MHPE XI. Országos Kongresszus Zalaegerszeg 7

A kongresszus egyik kiemelt célja volt a területen dolgozó szakemberek számára olyan fórumot teremteni, ahol a szakmai eszmecserén túl erősödnek az informális kapcsolatok és az együttműködés.

Reményeink szerint a nagyon jó hangulatú és hasznos találkozó erőt ad a résztvevőknek, hogy munkájukat a szokott energiával és magas színvonalon végezhessék a továbbiakban is.

Dr. Zana Ágnes

Képgalériánk megtekinthető itt: XI. Országos Kongresszus