Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

RENDEZVÉNYEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló a European Association for Palliative Care · EAPC · 13. világkongresszusáról

Prága, 2013. május 30 - június 2.

A kongresszusra 2013. május 30. és június 2. között került sor Prágában. Idei szlogenje a Palliative care – the right way forward volt, amellyel a szervezők azt igyekeztek sugallni, hogy a palliatív ellátás jó úton halad, és fejlődése töretlen. Ezt az állítást támasztja alá az a tény, hogy közel háromezer palliatív ellátásban dolgozó szakember érkezett a világ minden tájáról – de elsősorban Euróbából – hogy az egyik legnevesebb szakmai fórumon részt vehessen.

EAPC 13. Kongresszus Prága 1

A kongresszus fő témája a Palliatív ellátás, mint emberi jog volt, ehhez kapcsolódóan született meg a Prágai Karta (Prague Charter), „amely a szenvedés enyhítésére és a palliatív ellátás iránti igény alapvető emberi jogként való elismerésére kívánja ösztönözni az országok vezetőit.” Legfontosabb ajánlása a egészségügyi ellátásba való integrációja, és az ellátás kiterjesztése más betegcsoportokra, például demenciában, sclerosis multiplexben vagy COPD-ben szenvedő betegekre; hangsúlyozza a tévhitekkel ellentétben a palliatív ellátás költséghatékonyságát és az ezzel kapcsolatos egészségügyi oktatás rendkívüli fontosságát. A kongresszuson kiemelt figyelmet kapott többek között a spiritualitás, és a pszichoszociális segítés új megközelítései, a legújabb fájdalomcsillapítási trendek és az oktatással kapcsolatos innovatív fejlesztések.

Magyarországról hét szakember vett részt a kongresszuson, öten a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület képvisletében (amely 1999 óta tagszervezete az EAPC-nek): Dr. Bíró Eszter – Magyar Hospice Alalpítvány; Dr. Csikós Ágnes – Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány, MHPE; Dr. Dózsa Csaba – Egészségügyi Minisztérium; Ferdinandy Nóra – Magyar Hospice Alapítvány; Dr. Hegedűs Katalin – Semmelweis Egyetem, MHPE; Schaffer Judit – MHPE; Dr. Simkó Csaba – Erzsébet Hosice Otthon és Alapítvány; Dr. Zana Ágnes – Semmelweis Egyetem, MHPE.

A magyar résztvevők két előadással, egy országjelentéssel és workshop-csoportvezetéssel, hét poszterrel és négy Task Force-ban, illetve más munkacsoportban való aktív részvétellel vállaltak részt a szakmai munkában:

EAPC 13. Kongresszus Prága 2

Előadások:

 • Csikós Á: The Leadership Development Initiative (LDI): My experience
 • Dózsa Cs: How to we get our goverments to fund hospice and palliative care services?

Országjelentés és csoportvezetés:

 • Zana Á: Colourful Life of Hospice Volunteers in Europe - Education

Poszterek:

 1. Bíro E: Hungarian Student’s fears of opioids: results of a world association study and implications for interventions
 2. Hegedűs K: Misbeliefs and reality about palliative care
 3. Simkó Cs: Intravenous opiate and Ketamine Administration for rapid pain relief in outpatient practice
 4. Zana Á, Konkol? Thege B, Limpár I, Golovics P, Henczi E, Hegedűs K: Choose profession and fear of death - it has connection?
 5. De Panfilis L, Zana A, Moroni M, Biasco G , Hegedűs K: Can different cultures lead to different medical humanities in palliative care? A comparison between two countries in Europe
 6. Radbruch L, Jackson A, Schmidlin E, Giordano A, Hegedűs K, Blumhuber H, Hodiamont F, Greenwood A, Payne, S: EAPC news: EAPC and social media
 7. Jünger S, Klose J, Hegedűs K, Lynch T, Greenwood A, Payne S, Radbruch L: Barriers to palliative care information in Central and Eastern Europe and the Commonwealth of Independent States

Részvétel a különböző EAPC Task Force-okban és más munkacsoportokban:

 1. EAPC Taskforce of Physiotherapists (Schaffer J, Ferdinandy N)
 2. EAPC Taskforce of Volunteers (Schaffer J, Zana Á)
 3. EAPC Social Media Team (Hegedűs K)
 4. How to get our goverments to fund hospice and palliative care services? (Dózsa Cs)

EAPC 13. Kongresszus Prága 3

EAPC 13. Kongresszus Prága 4

A rendezvényen a szakmai kapcsolatok ápolásán és az új ismeretek elsajátításán túl további együttműködés alapozódott meg, többek között a Prágai Karta deklarátumának magyarországi képviseletében és terjesztésében, a hospice önkéntesség fejlesztésében és nemzetközi együttműködésében, a közösségi média hospice- és palliatív témájának hazai és nemzetközi fejlesztésében, a gyógytornászat legújabb trendjeinek nemzetközi összehangolásában és hazai adaptációjában.

Dr. Zana Ágnes
MHPE