Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

RENDEZVÉNYEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület X. Jubileumi Kongresszusáról

Budapest, 2012. március 30 - 31.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület 2012. március 30-31-én tartotta X. Jubileumi Kongresszusát Budapesten, a Hotel Tulip Inn Millennium***+-ban. A rendezvényen a több mint 200, a hospice ellátás iránt elkötelezett kolléga mellett 23 meghívott vendég, és 24 kiállító vett részt. A munkánkat 5 elkötelezett önkéntes is segítette.

MHPE X. Jubileumi Kongresszus Budapest 1

MHPE X. Jubileumi Kongresszus Budapest 2

A kongresszus céljául azt tűztük ki, hogy minél jobban megoldjuk az életvégi ellátás nehézségeit; szakmai egységet alkossunk és hatékonyabbá tegyük az egészségügyi és szociális ellátó rendszerekkel való együttműködést. Választott mottónk : Szólítsuk meg egymást! szerint interdiszciplináris párbeszédet kezdeményeztünk az alábbi témákban:

  1. Palliatív orvoslás, új kihívások és megoldások
  2. Palliatív ápolás-gondozás
  3. Menedzsment a minőségi hospice-ért
  4. Hospice a társadalomban, szemléletformálás és önkéntesség
  5. Kommunikáció az életvégi ellátás során
  6. Növekedés a gyászban, poszttraumás személyiségfejlődés

A szakmai előadásokon bemutattuk mindennapi tevékenységünket, eredményeinket is. Izgalmas szakmai vitákban, baráti beszélgetésekben, jó hangulatú társasági programokon vettünk részt. Különösen eredményesnek tartottuk több neves onkológus bevonódását a szakmai programokba. A kongresszus egyik fontos eseménye volt az Élet a halál előtt című ausztrál film bemutatása, amely a hatékony fájdalomcsillapítás szükségességére hívja fel a figyelmet.

MHPE X. Jubileumi Kongresszus Budapest 4

MHPE X. Jubileumi Kongresszus Budapest 3

Idén is átadtuk a Polcz Alaine Emlékérmet, olyan szakemberek számára, akik évtizedek óta, fáradhatatlanul dolgoznak a hospice ellátás eredményességéért. 4 szakember vehette át az érmet: Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatója, Dr. Ruzsa Ágnes, a Szombathelyi Hospice Alapítvány vezetője, Dr. Simkó Csaba, a miskolci Erzsébet Hospice Osztály és Alapítvány vezetője és Lubai Sándorné, az egri Markhot Ferenc Kórház hospice osztályának volt főnővére.

Polcz Alaine Emléklapot kapott Ferdinandy Nóra, Kalló Barbara, Kerkai Gyuláné és Munk Katalin. Gratulálunk a díjazottaknak!

A kongresszus absztraktfüzete és részletes programja letölthető: MHPE X. kongresszus program (pdf)

Képgalériánk megtekinthető: X. Jubileumi Kongresszus

Kongresszusunk orvosi akkreditációja folyamatban van, egészségügyi szakdolgozóknak a két napon való részvétel 40 kreditpontot jelentett, amely napi 20-20 pontként került akkreditációra.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület vezetősége köszöni mindenkinek az aktív részvételt és lelkesedést, az előadóknak és a poszterek készítőinek a kiemelkedő színvonalú munkát, amellyel tartalmassá, színessé tették rendezvényünk mindkét napját.

Vezetőségünk kívánja, hogy változatlan lendülettel, mind szakmailag, mind hospice szellemiséggel feltöltődve folytassák munkájukat pácienseik körében és az életvégi ellátás jobbításáért.

MHPE X. Jubileumi Kongresszus Budapest 5

Schaffer Judit