Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

RENDEZVÉNYEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló a londoni St Christopher’s Hospice-ban tartott
Physio Europe and Beyond Gyógytornász Konferenciáról

2010. október 25 - 26.

2010. október 25-26-án a Londonhoz tartozó Sydenham városrészben, a St Christopher’s Hospice-ban Gyógytornász Konferencián vettünk részt. A St Chrsitopher’s Hospice-t Dame Cicely Sounders (1918-2005) alapította 1967-ben, hogy összekösse a fájdalom és tüneti kezelést, a gyengéd ápolást, az oktatást és a klinikai kutatást. A St Christopher’s Hospice volt az első intézmény a palliatív orvoslás területén, mely manapság már világszerte elterjedt.

Gyógytornász konferencia London 2010 1

A Konferenciát megelőző napon az Európai Hospice-Palliatív Egyesület (EAPC) gyógytornász munkacsoportjának (Task Force Physiotherapy) ülésén vettünk részt. A munkacsoport a 2009-es bécsi EAPC Kongresszus után alakult, mely 8 fős vezetőségébe Ferdinandy Nórát kérték fel Magyarországról.

A munkacsoport az alábbi feladatokat tűzte ki: A gyógytornász szerepének meghatározását a palliatív ellátásban.

A palliatív területen dolgozó gyógytornászok képzésének tartalmi minimumainak meghatározását.
A palliatív területen dolgozó gyógytornászok részére nemzetközi képzések és tréning programok szervezését, egyeztetést a nemzetközi standardok és eljárási rendek kialakításának lehetőségeiről.

A 2011. májusban Lisszabonban rendezendő EAPC konferencián gyógytornászok részére önálló szekció vagy premeating szervezését.

A St Chritopher’s-ben dolgozó gyógytornászok rendezték a nemzetközi Konferenciát, melyen 15 országból közel 80 szakember vett részt. Kelet-Európát sajnos csak egy lengyel és két magyar gyógytornász képviselte, melynek oka valószínűleg a Konferencia reklámozásában és a magas részvételi díjban keresendő.

A két nap alatt előadásokon és workshop-okon vettünk részt. Az előadások a palliatív ellátás különböző területeit érintették, mint pl. a demencia, neurológiai betegségek, daganatos megbetegedések, rehabilitáció, mely területeken kiemelkedő feladatai lehetnek egy gyógytornásznak. A workshop-ok az általunk használatos módszereket mutatták be és a gyógytorna kiegészítéseként használható újabb területeket , mint például a pilates vagy a köredzés.

A Konferencia fontos témájának tartjuk még a hálózatok kiépítését, mely egy nemzetközi együttműködés alapja lehet. Egymás munkájának megismerése, tapasztalataink kicserélése és a közös együtt gondolkodás.

Gyógytornász konferencia London 2010 2

A Konferencia megerősített bennünket abban, hogy munkánk a multidiszciplináris hospice team-ben és a szakmán belül is fontos szerepet tölt be. A betegeknek az aktív kezelés befejezése után, a palliatív szakban egészen életük végéig szükségük lehet a gyógytornász munkájára, még akkor is, ha ezt jelenleg még sokan nem így látják.

To care, not cure Ápolni, nem gyógyítani ez a mottó, amit nekünk, palliatív területen dolgozó gyógytornászoknak el kell fogadnunk.

Budapest, 2010. november 23.

Schaffer Judit, Magyar Hospice-Paliatív Egyesület

Ferdinandy Nóra, Magyar Hospice Alapítvány