Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

RENDEZVÉNYEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület IX. Országos Kongresszusáról

Nyíregyháza, 2010. május 21 - 22.

MHPE kongresszus Nyíregyháza 1

Idén 15 éve, hogy az akkor működő 19 hospice szervezet megalapította a Magyar Hospice-Palliatív Egyesületet, ezért mostani kongresszusunkat a jubileum jegyében tartottuk. Egyik célunk az eddigi eredmények áttekintése volt, hiszen az elmúlt évek során megteremtődtek a legsúlyosabb állapotú betegek ellátásának törvényi feltételei, megvalósult a finanszírozás, kialakultak a nemzetközi kapcsolatok, sokasodnak a képzések és egyre több a hospice és palliatív szolgálat. Míg az ellátás Magyarországon folyamatosan fejlődik, addig hospice-palliatív ellátásról nemcsak a civil szféra ismerete hiányos, hanem az egészségügyi rendszer többi résztvevőjének sőt az orvosszakmának a graduális és postgraduális képzésében is elég kevéssé van jelen ez a terület. A szakápoló és gyógytornász oktatásban mutatkozik jelentősebb előrelépés.

Ugyanakkor egyelőre sem az egészségügyi döntéshozók, sem az orvos-szakma nem ismerte fel igazán a jelentőségét: mindmáig hatnak a tabuk, a félelmek, az elhallgatások, a sztereotípiák, amelyek akadályozzák a fejlődést. Ezért a másik célunk olyan fontos kérdések megvitatása volt, amellyel elő akarjuk segíteni a hospice rendszer felnőtté válását, az életvégi ellátás szemléletének megváltoztatását, magas szintű palliatív ellátás létrehozását és egy pozitív kép kialakítását mind társadalmi, mind szakmai téren. A szekciók témái a következők voltak:

  1. A fájdalomcsillapítás és palliatív terápia legújabb eredményei
  2. A hospice szervezetek feladatai
  3. Hospice menedzsment
  4. Eutanázia és betegjogok
  5. A beteg és a család pszichoszociális szükségletei

A kongresszus helyi szervezője a Naplemente Alapítvány illetve a Ceremónia Rendezvényszervező Iroda, méltó helyszíne pedig a nyíregyházi Egészségügyi Főiskola volt. A kongresszusra előzetesen több mint 40 előadás-absztrakt érkezett be, és során örömmel tapasztaltuk, hogy ezek rendkívül színvonalasak voltak, tükrözve azt a kreativitást, ami jellemző a magyarországi hospice mozgalom képviselőire. ( Melléklet: a kongresszus programja (pdf) )

MHPE kongresszus Nyíregyháza 2

MHPE kongresszus Nyíregyháza 3

A 250 résztvevővel megtartott kongresszus egyik fő jellegzetessége az interdiszciplinaritás volt: legnagyobb számban ápolók voltak jelen, de 33 orvos, számos pszichológus, mentálhigiénés szakember, gyógytornász és szociális gondozó is részt vett a rendezvényen. A gyógytornászok külön fórumot is tartottak, valamint - a Magyar Hospice Alapítvány rendezésében - Psychological Aspects of Loss címen, félnapos nemzetközi satellite meeting-nek is helyet adott a kongresszus.

A rendezvény keretein belül ismét átadtuk a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület által 2008-ban alapított Polcz Alaine emlékplakettet, amelyet idén a térség két jelentős szülötte: Dr. Németh Éva és Dr. Pilling János kapott, akik rendkívül sokat tettek a magyarországi hospice-mozgalom kialakításáért és fejlesztéséért. Emellett okleveleket is kiosztottunk azok számára, akik sok éve fáradhatatlanul dolgoznak a hospice-ban és a hospice-ért: Balogh Gyöngyi (Korányi Hospice, Budapest), Dulibán Lászlóné (Erzsébet Hospice, Miskolc), Lubai Sándorné (Markhot Ferenc Kórház, Hospice, Eger), Dr. Mari Albertné (Szegedi Hospice Alapítvány), és Szigeti Edit (Magyar Hospice Alapítvány, Budapest).
A kongresszus adott teret a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület soron következő taggyűlésének megtartására, mely a korábbi vezetőségi tagok tisztségének megújításával, Mari Albertné vezetőségi tag leköszönése kapcsán új vezetőségi tagként Lukács Miklóst, a Betegápoló Irgalmas Rend Pécsi Házának vezetőjét választotta. Dr. Hegedűs Katalin elnök ( Szakmai áttörés küszöbén A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt - LAM interjú Dr. Hegedűs Katalinnal ) mandátumának letöltése után, a vezetőség tagjai új elnökként Schaffer Juditot, a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat vezetőjét választották meg.

MHPE kongresszus Nyíregyháza 4

A kongresszus kíváló lehetőség volt a tapasztalatok szerzésére és kicserélésére, valamint a kapcsolatépítésre is, hiszen a régi hospice-osok mellett - akiktől sokat lehet tanulni -, jelen vannak azok, akik csak mostanában indítottak szolgálatot vagy éppen fontolgatják, hogy belevágják a fejszéjüket.

Legközelebb 2012-ben, Budapesten rendezzük meg a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület X. kongresszusát.

Dr. Hegedűs Katalin

Nézze meg képgalériánkat is!