Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

RENDEZVÉNYEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Országos hospice értekezlet a hospice továbbfejlesztéséért

2008. november 21.

2008 november 21-én országos hospice értekezletet szervezett a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület. Még szeptemberben levélben fordultunk az egészségügyi miniszterhez, azt kérve tőle, hogy az ellátásra fordított összegek növelésével és a szakmai szabályozás kialakításának támogatásával járuljon hozzá a hospice ellátás további fejlesztéséhez.
Az országos értekezletre az Egyesület székhelyén került sor, 32 hospice ellátó szervezet 60 képviselője volt jelen.

Meghívott vendégeink voltak:

  • Tóth Ibolya főtanácsos az Egészségügyi Minisztérium Egészségpoltikai Osztályáról,
  • Morvai Tünde és Dr. Gresz Miklós az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hospice szakreferensei
  • Gergelyné Lengyel Hajnalka a STRAPI (Strukturális Alapok Programiroda) munkatársa.

Tóth Ibolya főtanácsos assszony elmondta, hogy a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület kezdeményezését követően a Minisztérium Egészségbiztosítási Főosztálya és az Egészségpoltitikai Főosztály az Egyesület vezetőinek bevonásával létrehozott egy bizottságot a hospice szakmai szabályozás továbbfejlesztése érdekében. A cél szakmai protokoll kialakítása, amelyhez a már meglévő Minimumfeltételeket és a Szakmai irányelveket kell a követelményekhez átalakítani. A végső cél egy un. Szabálykönyv kialakítása, amely a hospice ellátást minden részletében szabályozza, és lehetővé válik a valóban minőségi hospice ellátás biztosítása.

Dr. Gresz Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a bentfekvő hospice részlegek szerződéseit a hospice vezetőknek a kórházi vezetőkkel egyeztetni kellene, mivel a kórházak által az OEP-nek nyújtott statisztikai adatokban nem mindig egyezik a tényleges ágyszám és ágykihasználtság a hospice-ok nyilvántartásával.

Morvai Tünde az otthoni szakápolás finanszírozásával kapcsolatos 193/2008 (VII.31.) Kormányrendelet megjelenésével kapcsolatos teendőkről beszélt: átalakulóban van az otthoni hospice ellátás finanszírozási rendszere, viszont a már jól működő szolgáltatók hátrányba kerülhetnek az újakkal szemben, ezért van szükség az otthoni hospice ellátásra fordítandó összegek átcsoportosítására, növelésére.

Gergelyné Lengyel Hajnalka bemutatta a Foglalkoztatás támogatása egészségügyi intézmények számára című TAMOP 6.2.4./B európai pályázatot, amely a Strukturális Alapok Programiroda A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt honlapjain fog megjelenni.

Az értekezlet lehetőséget teremtett a felmerült kérdések megvitatására is. Tavasszal folytatjuk a megbeszélést.

Dr. Hegedűs Katalin
a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke