Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

RENDEZVÉNYEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Hospice Kongresszus Pécsett

2006. május 12 - 13.

2006. május 12 - 13.-án Pécsett került megrendezésre a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület VII. Országos Kongresszusa. A rendezvénynek a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Karának Szigeti úti aulája adott otthont.

A kongresszus több szempontból is kiemelkedő jelentőségű volt. Ezt támasztja alá a 350 résztvevő, valamint az elhangzott előadások szakmai színvonala. Kétségtelen, hogy a hospice-palliatív ellátás egyre nagyobb szerepet kap az egészségügyi ellátásban.

Országos Kongresszus Pécs 2006 - 1

Országos Kongresszus Pécs 2006 - 2

A megnyitón maga Polcz Alaine is jelen volt, akinek szívet melengető szavai mindenkit feltöltöttek. Köszöntőt mondott a Dr. Lénárd László a Pécsi Tudományegyetem rektora, Kunszt Márta alpolgármester asszony, valamint Mayer Mihály megyéspüspök is. Ez utóbbi kiemelte a haldokló betegek szeretetteljes ellátásának fontosságát.A kongresszus résztvevői az ország minden részéből érkeztek, voltak, akik évtizedes hospice munkát tudhatnak maguk mögött és voltak, akik alig egy éve kezdték el a hospice ellátást.
A rendezvény szakmai színvonalát emelte, hogy Ohio-ból és North Carolina-ból neves amerikai szakemberek több témában is előadásokat tartottak. Az amerikai vendégek a Családorvostani Intézet és III.sz. Belgyógyászati Klinika meghívására érkeztek egyetemünkre. Magyarországi programjuk során Budapesten és Pécsett több hospice intézményben is látogatást tettek és szakmai programokon vettek részt.
A kongresszus mindkét napján párhuzamos szekciókban hangzott el 52 előadás. A fő témák a következők voltak:

  • A palliatív orvoslás gyakorlata
  • Team munka a hospice-ban
  • Kommunikáció halálközelben
  • Minőségi hospice ellátás
  • Spiritualitás és művészet a hospice-ban

Intézetünk/Alapítványunk részéről Dr. Borosné Nagyváradi Zsuzsa, Dr. Dormán Hajnalka, Lukács Miklós, Dr. Csikós Ágnes adtak elő orvosi, ápolási és spirituális témákat.
A poszter szekcióban 10 poszter került bemutatásra, amelyet az úgynevezett poszterséta során nagy érdeklődés kísért.

Országos Kongresszus Pécs 2006 - 3

Országos Kongresszus Pécs 2006 - 4

A tartalmas szakmai programok után este a Pécsi Nemzeti színház művészei ajánlották fel műsorcsokrukat a fogadás résztvevőiek. A kellemes vacsorát követően GHB zenekar vidám csapata garantálta az esti ismerkedést és kikapcsolódást.

Szombaton délelőtt, a jó idő ellenére sem csökkent a résztvevők száma és aktivitása. Az amerikai vendég előadók prezentációira is ekkor került sor. Az előadott témák felölelték a kommunikációt, a tüneti terápiát, gyermek palliatív ellátást és a családorvosok szerepét a terminális állapotú betegek ellátásában.

A kétnapos kongresszus során lehetőség nyílt a Pécsi hospice intézmények kis csoportokban történő látogatására, valamint a Sellyei Ápolási Otthon megtekintésére.
A kongresszus szombat déli zárása után még egy fontos program következett. A kongresszus résztvevőinek lehetősége nyílott arra, hogy megnézhessék a Pécsett évek óta nagy sikerrel játszott hospice színműt, a Grace és Gloria-t, - Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva színművésznők kitűnő előadásában.

Országos Kongresszus Pécs 2006 - 5 (Körtvélyesi László fotója)

A kongresszus szervezésében a helyi hospice szervezetek vettek részt, a Szociális Háló Egyesület, az Irgalmasrend Hospice Osztálya, a Baranya Megyei Kórház Hospice Osztálya, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány. A szakmai szervezetek mellett fontos segítséget és támogatást nyújtott a PTE ÁOK Családorvostani Intézet és III.sz. Belgyógyászati Klinika. A szakmai irányítást a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület által felállított Tudományos Bizottság koordinálta. A kongresszus előkészítésében és lebonyolításában nagy segítségünkre volt a Tensi Tours Kft.

Remélem, hogy mindazoknak, akik részt vettek a kongresszuson sikerült valamit hazavinniük magukkal (ismereteket, kapcsolatokat, tapasztalatokat), amit mindennapi munkájuk során sikerrel hasznosíthatnak betegeik jobb ellátása érdekében.
Köszönet mindazoknak akik áldozatos munkájukkal, támogatásukkal segítették, hogy a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület VII. Országos Kongresszusa ilyen magas színvonalon kerülhessen megrendezésre.

Dr. Csikós Ágnes
PTE ÁOK Családorvostani Intézet és III.sz. Belgyógyászati Klinika
Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány

Előadás

Nézze meg képgalériánkat is!