Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

MÉDIA­MEGJELENÉSEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Sem orvosilag, sem emberileg nem tudom elfogadni a széttárt kart

Orvosok Lapja
2015. május

Ahogy a gyógyító célú kezelések tárháza kifogyóban van, egyre inkább előtérbe kerül a palliatív kezelés és a hospice-ellátás – a tünetek kontrollja a fájdalom csillapítására, a beteg életminőségének javítása.

Nem én választottam a palliatív-hospice ellátási területet, hanem ő választott engem – vallja dr. Csikós Ágnes egyetemi adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Családorvostani Intézet Hospice-Palliatív tanszékének vezetője, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület vezetőségi tagja.

Csikós Ágnes

– Szerencsémre, rezidensi éveim során, húsz évvel ezelőtt Amerikában olyan programban vehettem részt, amelynek során a hospice-ellátásba is bepillanthattam. Gyógyítóként sokszor éreztem úgy, hogy ezekkel a súlyos állapotú betegekkel nagyon tehetetlen vagyok, az itthoni ellátórendszerben nincsenek jó szakmai lehetőségek. Úgy gondoltam, hogy az orvosszakmai területen belül kell lennie egy másfajta szemléletnek. Ezért az amerikai tapasztalatok birtokában azt mondtam, hogy itthon is meg kell szervezni az ellátást. 2004-ben jött létre a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány, ekkor kezdődött a megyében az ellátás finanszír ozott formában.

A teljes interjú az Orvosok Lapja 2015/5. májusi lapszámában olvasható.