Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

KIADVÁNYOK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat betegjogi kiadványai A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt

Zana Ágnes: Mit mondjak, hogyan mondjam?

2018

Zana Ágnes: Mit mondjak, hogyan mondjam? borítókép

A súlyos betegség olyan trauma a családban, amelyre nehéz jól reagálni. Ilyenkor megannyi megválaszolhatatlan kérdéssel találja szemben magát a beteg, a beteg családja és az őt ápolók is. Ahhoz, hogy a megmásíthatatlant elfogadhassuk és a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a helyzetből, fel kell készülnünk arra, hogy mi is vár ránk. A könyv - többek között konkrét kommunikációs helyzetek és konfliktusok bemutatásán keresztül - útmutatást kínál ahhoz, hogy hogyan kommunikálhatunk jól ilyen nehéz körülmények között.

Zana Ágnes könyvében a halál témájához kapcsolódó kulturális kontextus felvázolása után bemutatja a hospice-palliatív ellátás komplex jellegét, és tisztázza annak céljait. A haldoklás különböző stációi egyre más és más terheket rónak a családra, amelyeket konkrét esetvignetták segítségével ismerhetünk meg. A beteg és a családok támogatása mellett a professzionális segítők nehézségeiről is szó esik, hiszen a tévhitekkel ellentétben őket is megviseli a súlyos betegség látványa, a betegük elvesztése. A hospice-palliatív ellátás szellemiségének része a lelki támogatás, és a halál után a családok gyászmunkájának segítése, valamint a betegjogok ismerete is, így a könyv ezekre a témákra is kitér.

A Mit mondjak, hogyan mondjam? egy elméleti megfontolásokkal alátámasztott gyakorlati kézikönyv, amely a szerző saját munkájának tapasztalatai alapján született, és amely a súlyos betegségben szenvedő emberek és családtajaik ellátásához, minél hatékonyabb támogatásához nyújt segítséget.

A kötet megrendelhető: Kossuth Kiadó A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt