Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

NEMZETKÖZI KÉPZÉSEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Nemzetek közötti Oktasd az oktatókat workshop

Különbözőség, mint az értékek forrása
2010. november 29 - 30.

2010. november 29 - 30-án Bécsben a Kardinal König Ház szervezésében, kelet-európai szakemberek számára szervezett, az Erste Bank támogatásával ingyenes, kétnapos tréningen vehettünk részt, Magyarországról három fővel. A Budai Irgalmasrendi Kórházból Bajnóczy Sára és Laczkó Klára lelki gondozók érkeztek, a Magyar Hospice Alapítványt pedig én, Ferdinandy Nóra gyógytornász képviseltem.

A 14 résztvevő a hospice-palliatív ápolás területéről jött, különböző szakmákat képviselve, mert volt köztünk orvos, nővér, pszichológus, lelki gondozó és gyógytornász is. A közös viszont az volt a csapat tagjaiban, hogy mindenki a hospice-palliatív ápolás oktatásában is tevékenykedik.

Csoportkép a képzésről

A workshop két házigazdája Dr Christian Metz és Petra Roesler volt a Kardinal König Ház Hospice-Palliatív Ápolás oktatásával foglalkozó részlegéről. A nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező osztrák trénereket, Karin Krishanitzot és Kathrin Kordont azért hívták, hogy vezessék egy-egy napon a workshopot.

A kétnapos workshop célja az volt, hogy bemutassanak különböző oktatási módszereket és megismerhessük az előadások, tréningek interaktívabb, vonzóbb formáit, melyeket majd mi is, mint trénerek, előadók, moderátorok a későbbiekben alkalmazhatunk. A workshop módszere az volt, hogy végigmentünk egy tréning létrejöttének különböző állomásain, mint pl. az előkészítés, kezdés, időbeosztás, munkacsoportok felállítása, valamint a résztvevők támogatása. Csoportos munkák, szerepjátékok és az egymásközti tapasztalatok átadása színesítették ezt a két napot.

Trénereink néha - sokszor egészen váratlan időpontokban - leállították a munkát és visszajelzést kértek az adott állapotról. Egyáltalán működik ez a módszer számunkra? , Hogy tudnánk megoldani a helyzetet, amiben épp vagyunk? , Mi történik most épp a csoporttal? . Kezdetben meglepődtünk ezen a technikán, de megszoktuk és tényleg hasznosnak éreztük a rövid szüneteket.

Új információkkal, élményekkel és tapasztalatokkal tértünk haza Bécsből, ahol a hideg ellenére a légkör kedves, baráti hangulatot, melegséget árasztott.

Köszönjük!

Ferdinandy Nóra
a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület képviseletében,
a Magyar Hospice Alapítvány gyógytornásza
az EAPC Task Force for Physiotherapy tagja