Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

NEMZETKÖZI KÉPZÉSEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

A palliatív ellátás fejlődési lehetőségei - kelet-európai workshop Bécsben

2009. november

2009 novemberében kétnapos tréningen vettünk részt Bécsben a Kardinal König Oktatási és Konferencia Központban. A rendezvény vezetője Dr. Christian Metz, a Kardinal König Ház hospice-palliatív ellátással foglalkozó vezető oktatója volt. Petra Rösler koordinátorként és tolmácsként segítette az angol és német nyelven folyó munkát. A rendezvény címe A palliatív ellátás fejlődési lehetőségei volt; mottója: Tanuljunk a különbségekből.

kelet-európai workshop kép 1

A képzésen négy országból összesen 15 szakember vett részt: Magyarországról 5 fő, Litvániából szintén 5 fő, Csehországból 4 fő, Szlovéniából pedig fő. A hallgatók különböző foglalkozásúak voltak: orvos, nővér, gyógytornász, szociális munkás, hospice-team vezető, önkéntesek koordinátora, de mindenki valamilyen kapcsolatban állt a hospice-palliatív ápolással. A magyar csoport tagjai: Erdeős Zsuzsanna, Ferdinandy Nóra, Dr. Hegedűs Katalin, Schaffer Judit és Zana Ágnes voltak.

Az összejövetel fő célja a tapasztalatcsere és az országokban használatos különböző módszerek átadása volt. Annak ellenére, hogy az előadások az osztrák hospice-palliatív ellátás egy kisebb szeletét mutatták be, képet kaphattunk három másik ország helyzetéről is. Az előadások között sok lehetőség volt irányított és kötetlen eszmecserére.

Csehországban angol mintára, 1995-ben kezdtek hospice ápolást. Jelenleg 13 szervezet működik náluk az egészségügyi ellátás részeként. Ötleteket, segítséget PR-tevékenységükhöz vártak.

kelet-európai workshop kép 2

Szlovéniában 1995-ben Ljubljanában kezdtek otthoni hospice ápolást, de a résztvevők városában csak 2005 óta működnek. Problémának az önkéntesek szakmai hiányosságait érzik, és hogy országukban az emberek többsége a halált, haldoklást még jelenleg is tabuként kezeli.

Litvániában a hospice-palliatív ellátás még kezdeti stádiumban van. Országukat a rossz gazdasági helyzet miatt sok fiatal elhagyja, ezért az eddig jól működő családok kezdenek felbomlani; a korfa rendkívüli módon eltolódott a gyerekek és a nyugdíjas korúak irányába. Akik maradtak, próbálják önkéntes alapon segíteni a betegeket, haldoklókat. A Kardinal König Házzal együttműködve, osztrák mintára jött létre náluk az Institute for Life and Faith szervezet, amely spirituális szellemben működik.

kelet-európai workshop kép 3

kelet-európai workshop kép 4

Az előadások kivétel nélkül érdekesek és nagyon hasznosak voltak. Az első előadó Prof. Dr. Herbert Watzke, a Bécsi Orvosi Egyetem Palliatív Orvoslás professzora és a Bécsi AKH Kórház Palliatív Osztályának igazgatója először a kihívásokról és jövőbeli céljaikról beszélt a palliatív ápolás területén, majd ismertette a palliatív ellátás oktatásának rendszerét az osztrák orvosképzésben, végül orvosi egyetemi tapasztalatairól és élményeiről hallhattunk, melyeket a diákokkal való foglalkozások során szerzett. Dr. Christian Metz előadásában arról beszélt, hogy hogyan segítsük elő a palliatív ápolásban, illetve a palliatív ellátás oktatásában a különböző szintekhez szükséges hozzáállást, hozzáértést és tudást. Dr. Annette Henry a bécsi CS Hospiz Rennweg palliatív jártasságú orvosától, palliatív ellátási tanfolyamok oktatójától az egyik leggondolatébresztőbb előadást hallottuk. Csapatunkat négy kis csoportba osztotta.

kelet-európai workshop kép 5

Minden csoporttól kért egy beteggel, hozzátartozóval, szakdolgozóval vagy önkéntessel kapcsolatos valós problémát, majd minden csoportnak vállalnia kellett a négy adódó kérdés egyikének megválaszolását. Mindenki nagyon élvezte a közös munkát. Martin Sorge vezető ápoló, a bécsi Mobiles Caritas Hospiz-nál dolgozó önkéntesek koordinátora munkájáról, az önkéntesek képzéséről és munkájuk szervezéséről tartott előadást Wolfgang Gaube közreműködésével, aki korábban Írországban dolgozott önkéntesként.

A tréning zárásaként különböző gondolatokat hallhattunk a jövőbeli lehetséges internetes kapcsolattartásról és kölcsönös támogatásról. Dr. Hegedűs Katalin javaslatával, hogy az összes résztvevő kapja meg ezentúl a Central and Eastern European PC E-mail Newsletter-t, mindenki egyetértett. Nagyon örültek a lehetőségnek. Élményekkel és a palliatív ellátás területén alkalmazható tudással gazdagodva tértünk haza, remélve, hogy egyszer még visszatérhetünk a Kardinal König Ház vendégmarasztaló épületébe.

Erdeős Zsuzsanna nővér és Ferdinandy Nóra gyógytornász,
Magyar Hospice Alapítvány

kelet-európai workshop kép 6