Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

GYÁSZ KÉPZÉSEK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Gyászcsoportok indulnak októberben

2007. október

Gyászcsoport indul kisbabájukat elveszített szülők részére.

A csoport korai veszteséget elszenvedett szülők (vetélés, művi abortusz, halvaszülés, csecsemőhalál) számára nyújt segítséget. A sorstársak elfogadó közösségében szót kaphat a fájdalom, a harag, a bűntudat és minden olyan érzés, amit elrejtünk, kimondani szégyellünk, vagy egyszerűen csak nincs kinek kimondani. A képzett gyásztanácsadó nem csupán a beszélgetéseknek ad teret, hanem aktív részvételével segíti a gyászfolyamatot.

Gyászcsoport indul a Budapest Hospice Házban

A 8-10 főből álló csoport tagjainak rendszeres találkozásai elsősorban a gyásszal járó érzések, gondolatok, tapasztalatok megosztására szolgálnak. A csoport a gyászoló számára olyan hely lehet, ahol nyíltan beszélhet érzéseiről, gondolatairól, ahol megértik és elfogadják őt egy olyan társadalomban, ahol az emberek igyekeznek elkerülni a gyászolókat és a gyásszal kapcsolatos beszélgetéseket. Az érzések kifejezése és a figyelmes meghallgatás már önmagában hasznos lehet, ugyanakkor a csoport tagjai nemcsak adnak, hanem kapnak is egymástól érzéseket, tapasztalatokat. Bár sokan félnek attól, hogy mások szomorúsága csak felerősíti a sajátjukat, a csoportban éppen az ellenkezőjét tapasztalják: a sorstársak között otthon érzik magukat, és elviselhetőbbé válik a fájdalom.

A csoportot két képzett gyásztanácsadó vezeti, akik a beszélgetéseknek olykor irányt adnak, amellyel segítséget nyújtanak többek közt a harag, a bűntudat, vagy a megkönnyebbülés érzéseinek megértésében, és az önelfogadásban, segítenek felfedezni a belső erőtartalékokat, valamint felmutatnak különböző megküzdési lehetőségeket.

A csoportban való részvétel díjtalan.

Jelentkezni lehet: 06 309 525 700