Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló az I. Kékgolyó Palliatív Napokról

2023. június 5.

I. Kékgolyó Palliatív Napok, 2023

Kékgolyó Palliatív Napok címmel hospice-palliatív témájú rendezvény zajlott 2023 június másodikán az Országos Onkológiai Intézetben. A rendezvény célja volt a palliatív alapismeretek átadása az előrehaladott daganatos betegekkel foglalkozó orvosoknak és szakdolgozóknak. További célkitűzés volt az onkológusok, családorvosok és a palliatív orvosok közti párbeszéd elindítása az ideálisabb betegutak érdekében.

A rendezvényt nagyon nagy érdeklődés fogadta, a regisztráció alapján hamar elfogytak az ülőhelyek. A Webdoki közreműködésének köszönhetően online is követhetőek voltak az előadások. Így összesen háromszáz főnél is többen követték az eseményeket. A helyszínen jelen voltak a Semmelweis Egyetem családorvos rezidensei, onkológusok, családorvosok, szakdolgozók és a palliatív szakma képviselői.

Az előadások bemutatták a palliatív alapfogalmakat, a hazai hospice rendszer felépítését. Hallhattunk előadást a táplálásról, folyadékpótlásról, fájdalomcsillapításról. A kommunikációval foglalkozó blokkban dr Hegedűs Katalin kiváló előadásán túl a beteg oldaláról is volt saját élménybeszámoló, és külön a hozzátartozók jelentőségéről is szó esett.

Egy rövid ebédszünetet követően a szakdolgozók külön helyszínen a sebkezelésről tanulhattak, majd részt vettek dr Kegye Adrienne által vezetett kiégést megelőző tréningen.

Az orvos szekcióban jogi kérdésekről és kábítószer felírási jogszabályokról volt szó, majd Busa Csilla és Lukács Miklós mutatta be egy eset kapcsán az életvégi döntések és egészségügyi rendelkezések lépéseit. Ezt tette még személyessebbé dr Kádas Júlia saját tapasztalatainak bemutatása, amit a Magyar Hospice Alapítványnál végzett esetek kapcsán szerzett.

Az utolsó szekció már felvezette a kerekasztal beszélgetés fő témáját, hogy kinek és mikor feladata a hospice-palliatív ellátás elrendelése. Lukács Miklós beszélt az ellátás nehézségeiről, finanszírozási kérdésekről. dr Horváth Orsolya bemutatott egy nemzetközi ajánlások és saját tapasztalat alapján összeállított beválasztási kritérium listát ( cheklist ), majd dr Lővey Józseftől hallhattunk egy kiváló előadást az onkológia határairól.

I. Kékgolyó Palliatív Napok, 2023
I. Kékgolyó Palliatív Napok, 2023

A témafelvezetést követte a kerekasztal beszélgetés, melyben részt vett dr Rubovszky Gábor és dr Masszi András onkológus osztályvezető főorvosok, dr Torzsa Péter ( Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékvezető) és dr Hasitz Ágnes háziorvosok, továbbá dr Muszbek Katalin és dr Tóth Krisztina osztvez. palliatív orvosok. A beszélgetést dr Horváth Orsolya vezette.

A beszélgetésben konszenzus volt abban, hogy az ellátás elrendelésére a háziorvosoknak és az onkológusoknak egyaránt gondolni kell, nehéz határvonalakat szabni. Az onkológusok megfogalmazták nehézségeiket a kezelés végének kimondásával kapcsolatban, de nagyon fontosnak tartják a palliatív ellátás integrálását. A mobil team és a palliatív ellátók jelenléte az osztályon segítség lehet ebben. A háziorvosok ehhez hasonlóan megfogalmazták, hogy a praxisközösségben jelenlévő palliatív licensszel rendelkező háziorvos nagy támogatást tud nyújtani az otthonápolásban, fájdalomcsillapításban.

Mindhárom fél szükséges az optimális betegutak szervezéséhez, amihez az ismeretek átadása és rendszeres egyeztetések szükségesek, a rezidensek érzékenyítése és oktatása is kiemelkedően fontos.

A helyszínen résztvevőktől sok pozitív visszajelzést érkezett, a jelenlét a nem éppen ideális körülmények ellenére végig kitartott. Időszűke miatt a kérdésekre kevés idő jutott, de ezeket a rövid szünetekben próbálták személyesen pótolni az előadók.

A rendezvény sikeres volt és bízunk benne hogy lesz folytatás.

I. Kékgolyó Palliatív Napok, 2023

Dr. Rácz Katalin