Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Az Év Civil Szervezete-díj Szombathelyi Hospice Alapítvány

2022. november 13.

A Szombathelyi Hospice Alapítvány 1992 óta nyújt a haldokló daganatos betegek számára ingyenes otthoni hospice ellátást. A második legrégebben működő hospice szolgálat Magyarországon. Az alapítvány célja felvilágosítás nyújtása az egészséges életmódról, a betegségek megelőzésének lehetőségeiről, illetve segítségnyújtás a betegségről kialakult tévedések, előítéletek, félelmek eloszlatásához. Önsegítő módszereket ismertetnek, valamint a beteg, a hozzátartozó, és az orvosok közötti kapcsolat, együttműködésjavítását segítik.

Feladatuknak tekintik a haldokló rákbetegek szeretetteljes testi-lelki gondozását, azt, hogy életük záró szakaszát lehetőleg fájdalommentesen, szellemi és lelki erejük birtokában, megfelelő környezetben élhessék. A családtagokat a haldokló ellátásához tanácsokkal látják el. Kapcsolatban állnak a Markusovszky Kórház onkológiai osztályával, gondozóival és a város háziorvosaival.

A kényelmi-gyógyászati eszközöket, megkönnyítve a betegek mindennapjait és ellátásukat, ingyenesen kölcsönzik. A betegek szociális jellegű problémáit folyamatosan jelzik a szociális ellátó rendszer képviselőinek. 1999 óta minden év októberében, megszervezték a „Hospice hangja” elnevezésű hangversenyt. A hangverseny alkalmával gondolnak a szenvedő betegekre, azokra, akik már örökre eltávoztak, minden hozzátartozóra, barátra, valamennyi daganatos betegre. A hangversenyen befolyt adományt gyógyászati segédeszközök vásárlására fordítják.

Tavaly 131 betegnek nyújtottak otthoni hospice ellátást, biztosítva, hogy a családok az utolsó percig együtt lehessenek. Feladataikat önkormányzati és egyéb támogatásokból, önkéntes társadalmi munkában, elnyert pályázatok segítségével és adományokból végzik. Az alapítvány tagja a Magyar Hospice- Palliatív Egyesületnek, amely szervezet egyaránt képviseli az életük végén járókat és az őket ellátó hospice szolgálatok közösségét.

A teljes hír megtekinthető a Szombathelyi Hospice Alapítvány Facebook A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt oldalán.