Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló a Méltóság Műhely rendezvényről

2022. szeptember 7.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület szervezésében 2022. szeptember 2-án, a MagNet Közösségi Házban rendeztük meg új, 20 kreditpontos, szabadon választható akkreditált szakmai továbbképzésünket, Méltóság Műhely néven. Az eredeti elképzelés - Bokorovics Tímea mentálhigiénés szakember szakdolgozata nyomán - került akkreditálásra, s melynek megvalósítását időközben többször is el kellett halasztanunk a Covid okozta járványhelyzet kihívásai okán. Bár felmerült a gondolat, hogy esetleg a rendezvényt online formára alakítsuk át, ezt elvetettük, mivel szervezőkként úgy éreztük, hogy a téma jellege feltétlenül a személyes jelenlétet követeli meg. Az egész napos képzés fókuszában az emberi méltóság megőrzésének kérdése állt, melyet meghívott előadóinkkal, illetve vezetett csoportmunkákkal dolgoztunk fel interaktív módon, a részvevők aktív bevonásával.

A projektnap délelőttjének fő témája annak körvonalazása volt, hogy egy-egy súlyos betegség okán milyen módon sérülhet, illetve milyen módon veszíthető el az emberi méltóságunk. Első meghívott előadónkkal, Dr. Kegye Adrienne-nel (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet) azt jártuk körbe, hogy mi történik velünk, ha súlyosan megbetegszünk és kezdetét veszi a betegséggel történő harc, továbbá áttekintettük a méltóság témájában jelen pillanatban rendelkezésre álló tudományos eredményeket és lélektani vonatkozásokat is.

Méltóság Műhely képzés életkép
Méltóság Műhely képzés életkép

A közös gondolkodást Dr. Tóth Krisztina (Országos Korányi Pulmonológiai Intézet) előadásával folytattuk, az életminőséggel és a méltóságterápiával összefüggő ismeretekkel. Előadása során a méltóság elvesztésének, illetve megőrzési lehetőségeinek illusztrálásaként a hospice betegek helyzetét vizsgáltuk, a szerteágazó szempontokat érintő konkrét esetbemutatások mentén.

A délelőtti előadásokat a résztvevők közös csoportmunkájával zártuk Dr. Kegye Adrienne (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet) és Kanjo Nada (Magyar Hospice Alapítvány) vezetésével, melynek során nemcsak az elhangzott ismeretanyagokra, hanem a résztvevők saját tapasztalataira és érzéseire is egyaránt hagyatkoztunk.

A délutánt Valentini Zsuzsa író előadásával folytattuk. Kiemelten fontos szempontként jelent meg a képzés összeállítása során, hogy a szakemberek gondolatai mellett a betegszempontok is megjelenjenek és helyet kaphassanak. Zsuzsa – mint súlyos daganatos betegséget túlélt és megpróbáltatásairól könyvet író személy - elsőkézből számolt be a betegsége során tapasztalt küzdelmeiről, illetve arról, hogy számára mi segített mindeközben megőriznie az emberi méltóságát.


Előadásának gondolati ívét folytatta szakemberként Dr. Zana Ágnes (Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézet) is, akivel részletesen áttekintettük, hogy ellátó személyzetként mit tehetünk mi a súlyos betegek méltóságának megőrzéséért. Ezen felül kitekintést tettünk arra is, hogy a hozzátartozókkal történő munkánk során milyen szempontok jönnek számításba, nem kikerülve mindeközben azt a kérdést, hogy mi történik mindeközben a saját méltóságunk alakulásával is.

A délután és egyben képzési napunkat Dr. Zana Ágnes (Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézet) és Dr. Kegye Adrienne (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet) vezetésével szintén egy vezetett csoportmunkával zártuk le reflektálva az elhangzottakra és a résztvevők záró gondolataira.

A kapott visszajelzések mentén rendezvényünket folytatjuk, melyre szeretettel várjuk Kollégáinkat a jövőben is!

Bokorovics Tímea

Méltóság Műhely képzés életkép