Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló „Az élet mértékegysége” c. film vetítéséről és a kerekasztal-beszélgetésről

2022. január 29.

A 2022-es Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) jelszava: „Bátor filmek”. Itt mutatták be Az élet mértékegysége című cseh filmet, amelyet a 30 éves Adéla Komrzý rendezett. Mi vitt rá egy fiatal nőt, hogy a halálról, az odavezető útról, a haldokló beteggel való kommunikációról és a palliatív ellátásról készítsen egy izgalmas, tabudöntögető filmet? Saját bevallása szerint a rossz tapasztalatok, amikor egy közeli hozzátartozója került halál közeli helyzetbe és nem tudták méltóképpen elkísérni. Több mint 4 évig forgatott a prágai egyetemi kórházban, ahol két orvos munkáját „dokumentálta”. Ondrej és Katarina palliatív konzultánsként segítik a kórházban fekvő betegeket, az orvosokat és családtagokat. A betegekkel együtt részt vesznek az életvégi tervezésben, empatikusan támogatják őket és velük vannak mindvégig. Követjük a betegekkel való kapcsolat alakulását: az első interjút, a hárításokat, reménykedést, az életmérleg-készítést, a búcsút és a halált. Látjuk és halljuk, amikor az orvos ilyen kérdéseket tesz fel a betegnek: „Szeretne-e további kezelést vagy nem?”; „Ezek szerint nem szeretne tovább kórházban maradni?” És mindig felmerül a jövő tervezése, akkor is, ha csak néhány hétről vagy néhány napról van szó. A kommunikációs módszereiket pedig aktívan terjesztik orvosok, orvostanhallgatók és egészségügyi szakemberek között. Ahogy a filmben is megfogalmazódik: általában nem a kezeléssel van gond, hanem a kommunikációval.

Az élet mértékegysége - beszélgetés

A filmet kétszer vetítették a BIDF keretében. A január 29-i vetítés utáni HVG kerekasztal beszélgetésen jelen volt a rendező, Adéla Komrzý, a PAF (Pozitív Attitűd Formálás - Az emberibb egészségügyért) két nagykövete: Mezei Andrea és Bodor Márton, valamint a téma szakértőjeként Dr. Hegedűs Katalin. A vita érintette a halál-tabut, a kommunikációs hiányosságokat, a palliatív ellátás magyarországi és csehországi helyzetét, valamint a film készítésének körülményeit. A közönség soraiban nagy számban ott voltak és felszólaltak a hospice-palliatív szakemberek is. A Semmelweis Egyetemen kívül képviseltette magát a Pécsi Tudományegyetem, az Országos Onkológiai Intézet és a Kezet Nyújtunk Alapítvány palliatív team-je is. A téma mindenkit megmozgatott és legfőbb célként azt fogalmaztuk meg, hogy a filmet minél több kórházban, hospice otthoni ellátásban illetve az egyetemi oktatásban is bemutathassuk, mert nagyon jelentős szemléletformáló hatása van.

Dr. Hegedűs Katalin

A 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál két hétig még online folytatódik, a fesztivál filmjei 2022. február 13-áig online is megnézhetőek: bidf.hu A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt

Az élet mértékegysége online A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt