Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

ELNEC képzés beszámoló

2021. június
Salzburg, Ausztria

Beszámoló az Open Medical Institute Palliativ Ellátási Szemináriumáról (ELNEC)
Salzburg 2021. június 13-18.

2021. 06.13.
A magyar team délutánra érkezett meg Salzburgba. Ez a kb 550 km-es autópályán megtett út mégsem volt monoton, mert csodás napsütésben szeltük át a magyarországi Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyét és az ausztriai Burgenland, Stájerország és Salzburg tartomány mesés tájait. Érkezésünkre az Arenberg kastély kertjében vendéglátónk pohárköszöntővel fogadtak, jó volt találkozni és közösen elköltött vacsora után késő estig beszélgetni, felidézni korábbi kurzusok élményeit a rég nem látott ismerősökkel és megismerkedni új kollegákkal.

2021. 06. 14.
A program reggel 8-kor kezdődött. A személyes bemutatkozás után 5 ország a palliatív ellátását és a járvány kapcsán megváltozott munkáját, jövőbeli terveit mutatta be. A délelőtt hátralévő része a fájdalomcsillapításról, a fájdalom aspektusairól szólt, mely délután a tanulságos prezentációk kapcsán felmerült kérdések megvitatásával, saját tapasztalatain megosztásával, feltett kérdéseinkre közösen keresett és adott válaszokkal zárult. A napot a magyar team salzburgi sétával zárta, melyet gyönyörű napsütés és az 1621 óta tradicionálisan működő Augustiner Brau Kloster Mülln-ben tett látogatásunk tett emlékezetessé.

2021. 06. 15.
A napunk Ami Haskamp gyermek palliatív ellátásról szóló nyitóprezentációjával kezdődött, mely után minden ország bemutatta ezen a területen végzett munkáját, terveit. Érdekes volt látni, hogy Kelet-Európa szomszédos országai mennyire különböző háttérrel indulnak és utakat járnak a gyermek palliatív ellátás területén. Az ellátás etikai és jogi aspektusairól Patrick Coyne prezentációja szintén az eltérő jogi környezet és kulturális körülmények kapcsán izgalmas diszkussziót váltott ki, csakúgy, mint a kommunikációs technikákat szemléltető videók. Délután országonként készülhettünk fel a pénteki prezentációnkra, melyhez teamünk ma meghatározta az ellátás fejlesztését előmozdító céljait. Külön megtiszteltetés, hogy korábbi támogatásunk és együttműködésünk nyomán Kosovo képviselője is csatlakozhatott teamünkhöz. Ezt a tartalmas napot szintén fakultatív programmal, a Hangar-7-ben tett látogatásunkkal zártuk.

2021. 06. 16.
Ezen a reggelen a tüneti terápiákról volt szó. Patrick Coyne segítségével végigjáruk az életvég leggyakoribb tüneteinek okait és kézelési lehetőségeit, majd az etika, a kommunikáció és az életvégi döntések kérdéskörét. A szekciót Judith Paice és Patrick Coyne vezette.
Ezután ismét lehetőségünkvolt a projektünk kidolgozására, de most csatlakozott team-ünkhöz Amy Haskamp, hogy tapasztalataival segítse, támogassa a munkánkat. Ezután már csak egy rövid sétára maradt energiánk Salzburg óvárosában.

2021. 06. 17.
Nem gondolom, hogy van nehezebb téma egy gyerek elveszítésénél és az utána átélt gyászfolyamatnál. A mély érzéseket felkavaró videók mély nyomokat hagytak sokunkban. Minden tiszteletem azoké a kollégáké, akik nap mint nap a súlyos beteg gyerekeket gondozó és elveszítő családok mellett vannak. A délutánunk Betty Ferell prezentációjával folytatódott, melynek kapcsán izgalmas diszkussziót folytattunk az életvégi ellátás és a spiritualitás, kulturális és vallási aspektusok kapcsolatáról. Ezután folytattuk a projektmunkánk kidolgozását, majd szabadidőnkben a hazai kollegákkal ellátogattunk a salzburgi várba, élveztük a csodálatos kilátást és a történelmi időutazást.

2021. 06. 18.
A napot az életvégi ellátás utolsó óráinak témájával kezdtük. Vannak ismereteink a témából, de amit hallhattunk, az a felnőtt és gyermek ellátás magasiskolája volt.
Rövid szünet után minden ország bemutatta a tanfolyam által inspirála projektjét. Izgalmas volt hallgatni a terveket és látni kollegáink lelkesedését. Biztos vagyok benne, hogy Kelet-Európa új lendületet kapott a palliative ellátás fejlesztéséhez.
Az este finom búcsúvacsorával, meleg zárszavakkal és az oklevelek átadásával zárult.
Végezetül szeretnék köszönetet mondani mentorainknak az értékes programért, a hasznos tudásért és a baráti szakmai segítségnyújtásért, mely az elmúlt hetet kedves, emlékezetes szakmai élménnyé tette!

2021. június 25.

Készítette: Schaffer Judit