Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló a "Hospice alapképzés II - kommunikáció" képzésről

2021. június 07.

2021. május 28. - június 4. között 3 napos, 20 órás, online hospice alaptanfolyam második részén vett részt 19 szakdolgozó. A képzés szervezője a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület volt. A képzést, amelyet 20 pontra akkreditáltak, Dr. Kegye Adrienne és Dr. Zana Ágnes vezette.

A továbbképzésen az alábbi fő témák kerültek feldolgozásra:
- Pozitívumok és negatívumok.
- Totális szenvedés.
- Honnan ismerem fel, hogy valaki fél?
- Halál, haldoklás kérdései a társadalomban.
- A COVID hatása a szakdolgozók mindennapjaira; veszteségek feldolgozása.
- A halálról alkotott elképzelések, halálfélelem, pszichés fázisok.
- Azt gyanítom, hogy súlyos betegségem van...
- Asszertivitás és kommunikációs gyakorlatok.

A képzésen az előadások mellett kiscsoportos és egyéni munka során, filmek segítségével, különböző feladatok megoldásával dolgozták fel a résztvevők a témákat.
Bár a hospice ellátásban tevékenykedő szakdolgozók nap mint nap találkoznak a halállal, a résztvevők bevallása szerint eddig kevés segítséget kaptak mind a saját, mind a páciensekkel kapcsolatos veszteségeik feldolgozásához. A legnehezebbnek a veszteségekről való kommunikációt tartották, illetve a saját veszteségeikkel való szembesülés is sok érzelmet felszínre hozott. A résztvevők kérésére kitekintettünk COVID által okozott, egymást gyorsan követő veszteségek feldolgozási lehetőségeire, az őszinte kommunikáció és a tudatos relaxáció fontosságára. Érdekfeszítő volt hallgatni a hallássérült és a súlyosan fogyatékos emberekkel foglalkozó szakdolgozók megfigyeléseit, a csoportban megosztott tapasztalataikat.

Farkas Attila Balázs