Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Beszámoló a „Veszteség- és gyászfeldolgozás orvosok részére” továbbképzésről

2021. február 5-6.

2021. február 5-én és 6-án 2 napos, 16 órás, a veszteség és a gyász feldolgozásával foglalkozó online tanfolyamon vett részt 13 orvos és klinikai szakpszichológus. A képzés fő szervezője a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete, társzervező a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület és a Katolikus Szeretetszolgálat volt. A képzést, amelyet a Semmelweis Egyetem 30 pontra akkreditált, Dr. Hegedűs Katalin és Szimon Petra vezette.

A továbbképzésen az alábbi fő témák kerültek feldolgozásra:
- A veszteség és gyász elméleti háttere, típusai. Normál és komplikált gyász.
- Rítusok, szertartások, spiritualitás a gyászban.
- A haldoklás mint veszteség. A haldokló és a család pszichés gondozása a haldoklás különböző stádiumaiban. A hospice szemléletű szakmai jelenlét.
- Halálesetek és gyász a páciensek és családjaik körében. Mi a legnehezebb az orvos számára? Az egyéni mentálhigiéné jelentősége.
- A halálfélelem dimenziói, helye az önismeretben.
- Az orvos saját veszteségélményeinek megélése, kommunikációja. Feldolgozott és feldolgozatlan veszteségek.
- A pozitív szuggesztív kommunikáció alapjai. Kommunikációs ajánlások a veszteségek kezeléséhez.

A képzésen az előadások mellett kiscsoportos és egyéni munka során, filmek segítségével, különböző feladatok megoldásával dolgozták fel a résztvevők a témákat.
Bár az orvosok nap mint nap találkoznak a halállal, a résztvevők bevallása szerint eddig keveset foglalkoztak mind a saját, mind a páciensekkel kapcsolatos veszteségeik feldolgozásával. A legnehezebbnek a veszteségekről való kommunikációt tartották, illetve a saját veszteségeikkel való szembesülés is sok érzelmet felszínre hozott. A résztvevők kérésére kitekintettünk a váratlan gyermekhalállal és a hospice-ban bekövetkező halállal kapcsolatos kommunikáció sajátosságaira, az orvosi kommunikációval szembeni elvárásokra.
A 2. nap végén a résztvevők egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy nagyon sokat gazdagodtak a képzés elvégzésével és mindenkinek csak ajánlani tudják.

Dr. Hegedűs Katalin