Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

In Memoriam Dr. Böjthe Lajos

január 27.

elhunyt Dr. Böjthe Lajos mécsesek 2021

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Böjthe Lajos, tagszervezetünk vezetője 2021.01.27-én elhunyt.

Búcsúztatása 2021. február 17-én 13 órakor lesz a Szolnoki Temető nagy ravatalozójában.

ÉLETÚT

A Böjthe család Erdélyből származik, a két világháború között költöztek Magyarországra.
Dr. Böjthe Lajos 1938. április 13-án született Budapesten. Édesapja jogász, édesanyja tisztviselő volt. Hárman voltak fiúk testvérek, ketten korábban már meghaltak.
Tanulmányait Sárospatakon az Angol Internátusban kezdte. A középiskolát Budapesten a Kölcsey Ferenc gimnáziumban végezte, 1956-ban érettségizett. Érettségi évében felvételt nyert az Orvostudományi Egyetemre Budapesten. Fiatal egyetemistaként az 56-os forradalomban való részvétele miatt letartóztatták, majd a Népbíróság 2 év börtönbüntetésre ítélte és az egyetem hallgatói közül kizárták.
Szabadulása után 1959-től fizikai munkából tartotta el magát Budapesten. 1963-ban újra felvételizett az orvosi egyetemre. Az egyetemi évei alatt is fizikai munkát végzett önmaga finanszírozására.
A diploma megszerzése után körzeti orvosként praktizált Rákóczifalván és Rákócziújfaluban. 1976-tól a Hetényi Géza Kórház Gyermekosztálya és Gyermekintenzív osztályán dolgozott. Itt gyermekgyógyász szakvizsgát szerzett. A későbbiekben a szolnoki Tüdőkórház majd a Hetényi Géza Kórház műtőjében dolgozott és aneszteziológus - intenzív terápiás szakvizsgát tett.
1990-ben a rendszerváltás után választott vezetőként a Hetényi Géza Kórházban főigazgató főorvosi beosztásban tevékenykedett 1994-ig.
Egyéb megbízatásai: 1990-től 1996-ig a Magyar Kórház Szövetség főtitkára volt. 1990-től élete végéig a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének tagja - 2004-ig a szervezet Szolnok megyei elnöke is volt. 2000-től a Magyar Otthonápolási Egyesület vezetőségi tagja. 2006-tól a MAZS Alapítvány felkérésére a holokauszt túlélők ápolását és gondozását szervezte meg Szolnok városában és megyeszerte.
Igazgatói évei alatt angol nyelvvizsgát tett és a Közgazdaságtudományi Egyetemen egészségügyi menedzseri végzettséget szerzett. Ezen időszak alatt számos kiemelkedő intézkedést hozott a kórház életében. Legjelentősebbek: korszerű művese állomás és nefrológiai osztály létrehozása, CT készülék telepítése, helikopter leszállóhely létesítése, a korszerű informatika alapjainak lerakása stb.
A kórházigazgatói beosztásáról a ciklus végén 1994-ben lemondott. Ezt követően még 1994. decemberében létrehozta a Morpheus Betegellátó és Tanácsadó Kft.-t. A magánvállalkozás keretében szakorvosi tevékenységet folytatott több vidéki kórházban (Dunaújváros, Tata, Mezőtúr, Szentes). 1996-tól megszervezte az otthoni szakápolás rendszerét Szolnok városában és a megye területén 32 településen. 2008-ban létrehozta az otthoni hospice ellátást szintén Szolnok városában és a megye számos településén. 2011-ben kezdeményezésére létrejött az Otthonápolási és Hospice Közhasznú Alapítvány. Az otthoni ellátás és az otthoni hospice ellátás elkötelezett híve volt. Azért, hogy munkáját minél szakszerűbben végezze megszerezte a palliatív jártasságú orvosi végzettséget a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány által szervezett továbbképzésen, ahol sikeres vizsgát tett. Szolnokon 43 szakirányú képzettséggel rendelkező munkatársat nevelt ki. A szervezet évente több mint 1300 beteget ápol a rendszerben és 25000 vizitet teljesít. Mindkét szervezet dolgozóinak munkáját 2020. novemberéig felügyelte, irányította. Ekkor a nyár végén kezdődő betegsége már elhatalmasodott rajta, ágynak esett. Kérésére otthonában felesége és nevelt fia ápolták 2021. január 27-én bekövetkezett haláláig. Szakmai munkáját, közéleti tevékenységét, emberi helytállását Szolnok városában és országosan is elismerés övezte.

Halálával pótolhatatlan űrt hagyott maga után.

Dr. Böjthe Lajos gyászjelentés.

elhunyt Dr. Böjthe Lajos 2021.