Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

ELNEC képzés beszámoló

2019. április
Salzburg, Ausztria

Az End of Life Nursing Education Consortium és a City of Hope meghívására egyesületünk nyolctagú delegációjaként egyhetes továbbképzésen vettünk részt 2019 április végén az Amerikai Ausztriai Alapítvány Arenberg képzési központjában Salzburgban. A kelet-európai országok palliatív ellátásának fejlesztése iránt elkötelezett szervezők Albánia, Bulgária, Örményország, Románia, Mexikó és hazánk bevonásával nemzetközi tapasztalatok megosztására épülő, átfogó palliatív képzést szervezett, melynek témái közt a fájdalomcsillapítás, a tüneti terápiák és az utolsó órák ellátásának szakápolói vonatkozásai mellett helyet kaptak az etikai, kulturális, kommunikációs és menedzsment témakörök is. Az Egyesült Államokból érkezett, nemzetközileg elismert oktatóink tudásuk megosztásával, lelkesítő, inspiráló, támogató hozzáállásukkal új lendületet adtak és elhivatott csapattá kovácsoltak mindannyiunkat.

Hazánkat képviselte Lukács Miklós és Schaffer Judit a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke és alelnöke, Ferdinandy Nóra a Magyar Hospice Alapítvány gyermek hospice ellátási csoportjának vezetője, Hegedűs Judit a Tábitha Ház főnővére, Kerkai Gyuláné a Mónika-M Egészségügyi Szolgálat vezetője, Karamánné Pakai Annamária és Szabó László a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának oktatói és Volenszki Csaba a Pécsi Onkoterápiás Intézet munkatársa.

A képzés célja nemcsak új ismeretek átadása volt, hanem egy hazánkra szabott palliatív fejlesztési terv és stratégia kidolgozása is.

A hazai teamünk két munkacsoportot alakított, melyek az szakmai irányelvek fejlesztése és az oktatás és kutatás területén fognak az elkövetkező évben dolgozni. Egyik munkacsoportunk a meglévő a Szakmai Irányelvet kulturális és spirituális téren fogja aktualizálni valamint régi tartozásunkat, gyermekek palliatív ellátás szakmai irányelvét tervezi előkészíteni, míg a másik a palliatív ellátás közép-és felsőfokú valamint posztgraduális oktatási rendszerének, kimeneti kompetenciáinak elemzése révén tervezi a tudásszint elmélyítésének és frissítésének lehetőségeit javítani.

A feszített tempójú oktatás és tervezőmunka mellett tudtunk időt szakítani a festői szépségű Salzburg nevezetességeire, az Alpok havas csúcsai tövében elhelyezkedő kisvárosra, Mozart szülővárosára, az Sachertorta és a Mozartkugel kulináris élvezeteire, melyek, akárcsak a nagy zeneszerző, innen indulva hódították meg rajongók ezreit szerte a világban. Vendéglátóink jóvoltából részt vehettünk a Mozart Zeneakadémia kiváló művészei által prezentált kamarazenei koncerten, nemzetközi oktatói okleveleinket pedig díszvacsorával egybekötött záró-ceremónián vehettük át.

Mindannyian bízunk benne és azon fogunk dolgozni, hogy a továbbképzésen megfogalmazott terveinket megvalósítsuk, a megszerzett tudással és megerősített nemzetközi kapcsolatainkkal eredményesen szolgáljuk a hazai hospice szolgálatok közösségét, javítsuk a magyarországi palliatív ellátást és általa az életük végén járó betegeink életminőségét.

2019. május 5.

Készítette: Schaffer Judit