Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Pallative Care & Hospice Symposium

2019. április
Durres, Albánia

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke Lukács Miklós és alelnöke Schaffer Judit második alkalommal kapott meghívást 2019. április elején Albániába, a durresi Moisiu Egyetem hospice-palliatív ellátási szimpóziumára. Vendéglátónk az egyetem képviseletében eljáró Indrit Bimi gondoskodott meleg fogadtatásunkról és tartalmas programjainkról. A szimpózium fő témája az emlődaganatos betegek orvosi, ápolásszakmai és pszichés ellátása volt, de helyt kapott benne a mozgásukban vagy demencia miatt akadályoztatott betegek mobilizációja légzéstechnikával és relaxációval kombinált , a hozzátartozók feszültségét enyhítő módszer bemutatása. Lukács Miklós a hazai hospice ellátás bemutatása mellett a tüneti terápiák szakápolási vonatkozásairól tartott előadást, míg Schaffer Judit menedzsment témában a hospice marketing kommunikációról.

A szimpózium után ellátogattunk Koszovóba, ahol megtekintettük a pristinai University for Buisness and Technology újonnan épült egészségügyi tömbjét, mely a felszereltségében legmagasabb kívánalmaknak is megfelelő körülményeket biztosít az elméleti és gyakorlati tudás átadásához. Prof. Dr. Edmond Hajrizi az egyetem rektora együttműködését ajánlotta egyesületünknek, meghívta oktatóinkat a hospice alapismeretek átadására, melyben örömmel veszünk részt, tudván Kosovóban a palliatív ellátás mindeddig még nem tudott megvalósulni.

Az eredményes és sikeres szakmai programot a Shkodra tónál tett kellemes kirándulással zártuk, bepillanthattunk Albánia természeti szépségeibe, történelmi hátterébe, kulturális és gasztronómiai sajátosságaiba.

Nagy élmény volt számunkra visszatérni Albániába és Koszovóba hírét vinni a hazai hospice ellátásnak, új szempontokat tanulni és tanítani új kapcsolatokat építeni, melyek hozzájárulhatnak a hospice szemlélet mind szélesebb körben való elterjedéséhez.