Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

20 éves a Magyar Hospice Alapítvány

20 éve a fájdalom ellen, a rákbetegek méltó életéért
2011. február 18.

Négy köztársasági elnökünk felesége vállalta közösen az idén 20 éves Magyar Hospice Alapítvány jubileumi programjainak fővédnökségét. Göncz Árpádné, Mádl Dalma, Sólyom Erzsébet és Schmittné Makray Katalin személyes szerepvállalásával és megjelenésével kívánt súlyt adni 2011. február 18-án az Alapítvány Köszönet -Estjén e hiánypótló egészségügyi szolgáltatás fontosságának.

A palliatív, azaz fájdalomcsillapító egészségügyi hospice szolgáltatás iránt egyre nagyobb a társadalom igénye, miközben fenntartását és működtetését egyelőre csak kis részben támogatja az Országos Egészségpénztár. A jubileumi évben a Magyar Hospice Alapítvány a szolgáltatás ismertségének elterjesztésére, nemzetközi és hazai szakmai képzésekre, s nem utolsó sorban a társadalom további érdeklődésének fenntartására kíván fókuszálni.

20 éves a Magyar Hospice Alapítvány

1991-ben Polcz Alaine közreműködésével alakult meg a Magyar Hospice Alapítvány, mely céljainak megfelelően a rákbetegek számára elviselhetővé és emberhez méltóvá teszi életük utolsó szakaszát. Intézményünk alaptevékenysége a fájdalomcsillapítás, a betegek méltóságának utolsó pillanatig való megőrzése, családjuk pszichológiai támogatása.
A gyógyíthatatlan rákbetegeket otthonukban, valamint szükség esetén a budapesti Hospice házban gondozzuk. Az ápolás, gondozás egyénre szabott és térítésmentes.

Páratlan összefogással 2005-ben Budapest III. kerülete és a Fővárosi Önkormányzat lehetővé tette, hogy megnyissuk kórházi részlegünket, mely az otthonukban már nem ellátható betegeknek nyújt megfelelő orvosi ellátást, szakápolást.

A Magyar Hospice Alapítvány költségei 60%-t adományokból és pályázatokból kénytelen fedezni. Működésünk az évente nekünk kínált 1% adó nélkül ellehetetlenülne. Művészek, közéleti személyiségek, cégek, üzletemberek állnak mellénk, hogy betegek százainak nyújthassunk méltó egészségügyi, testi és lelki ellátást, támaszt.

Több mint 100 képzett önkéntes segíti a hospice munkát. 2010-ben az Év önkéntese díjat is alapítványunk önkéntese kapta.