Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Önkéntes beteglátogatók a Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Házában

2010. október 30.

Önkéntes beteglátogatók Irgalmasrend

A Biblia Mt 7.12. (Aranyszabály) idézetével, és gondolatával Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek Ti is tegyétek velük. mutatjuk be a Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Házának templomi önkéntes közösségét Kondricz Ferencné koordinátorral.

Mikor és hogyan alakult a közösség?

Morvay Imre Pio atya az Irgalmas templomban hirdette meg az önkéntes segítő szervezetet, melyre olyan felnőtt keresztény emberek jelentkezését várta, akik vallásukat gyakorló és nyitottak a másik ember, főleg a kiszolgáltatott idős betegek felé. 2009. március 8.-án közel 12 fő nyugdíjasokból, fiatalokból álló önkéntes jelentkezett. Március 8. egyben az irgalmasrendi közösségünk védőszentje Istenes Szent János ünnepe.

Mi a közösség célja, filozófiája?

Közösségünk célja követni Jézus parancsait Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást! idéz Kondricz Ferencné.

Milyen üzenete van a közösségnek a társadalom, az elesettek, ápoltak felé?

Munkánkkal megfelelő példát aduk arra, hogy az emberek felé csak szeretettel, mosollyal, jó szóval lehet közeledni, mely nagyon fontos ebben a szeretet hiányos világban.

Hogyan lehet jelentkezni a közösségbe?

Ha valaki kedvet érez, megfelelő empatikus szolgálatot tud teljesíteni, jelentkezni kell Morvay Imre Pio atyánál a pécsi irgalmasrendi templomban.

Milyen gyakran találkozik a közösség?

A csoportunk havonta egy alkalommal minden hónap 3. csütörtökén találkozik. Itt megbeszéljük a teendőket, elmondjuk tapasztalatainkat, problémáinkat, képezzük magunkat és természetesen imádkozunk.

Honnan tudnak meríteni erőt ehhez a lelkileg igen megterhelő feladathoz?

Erőt mindenképpen a hitünkből, Istentől merítünk, hiszen a szeretet nagyon sokra képes, erőt ad a tovább lépéshez. Nagy példaképünk Teréz Anya.

Milyen fajta szolgálatot teljesítenek a betegeknél, a betegágy mellett?

Segítünk a folyadékpótlásban, táplálkozásban és a sétáltatásban. Valakinek sajnos csak pár lépésre van ereje, mások a hosszú folyosó többszöri végigsétáltatására, másoknak viszont vigasztaló szavakra, vagy éppen a meghallgatásra van szükség, amit sajnos az ápolóknak nem igazán van rá idejük. Nagyon fontos az együtt imádkozás is.

Hogyan telik el egy napjuk, és mennyi időt töltenek el az osztályokon?

A szentmise után felmegyünk az osztályra, minden osztályon van egy feszület és előtte imádkozunk. Kérjük az Úr áldását a munkánkra, és átadjuk magunkat az Ő kezébe. Mivel ez a folyosó legforgalmasabb helyén van, így mindjárt tanúságot is teszünk Isten mellett. Gyakran előfordul, hogy az ott lévő betegek, vagy hozzátartozók is velünk imádkoznak (természetesen, magunkba imádkozunk) utána a főnővér és a gyógytornász mondja el, miben kéri segítségünket. Általában először végig megyünk a kórtermekben, köszöntjük a régi betegeket és bemutatkozunk az újaknak. Közben megitatjuk Őket. Utána a gyógytornász megadja a névsort, melyik kórteremből kit kell sétáltatni, kerettel vagy a nélkül esetleg ketten fogjuk, mert olyan gyenge, közben természetesen beszélgetünk velük, megsimogatjuk, és vigasztaljuk Őket. Utána újra a kortermekbe megyünk és beszélgetünk, imádkozunk azokkal, akik teljesen ágyhoz vannak kötve. Ezután már jön az ebéd és segítünk megebédelni, akiknek szükséges. Imával a feszület előtt fejezzük be a napot és köszönjük meg Istennek azt a sok szépet, amit kaptunk. A testvérek hetente 1-2 napot 4-5 órát szolgálnak.

Végezetül, de nem utolsó sorban mi az a szépség az önkéntességben, ami miatt minden nap ugyanolyan mosollyal, szeretettel végzik szolgálatukat?

Én úgy gondolom, ha valaki szeretettel és nyitott szívvel teszi azt, amit kell tennie és végig gondolja hány embernek tudott, ha csak egy rövid ideig is mosolyt és nyugalmat hozni az arcára, akkor az nekünk, nagy boldogságot ad és a boldog ember mindig mosolyog.

A mosolyod mely szívből fakad, aranyozza be arcodat. Mosolyod nem kerül pénzbe még is sokat ér testvéreid szemében írja II. János Pál pápa. Példab.15.13. A vidám szív derűssé teszi az arcot is.

Ezúton köszönöm meg az elhivatott, áldozatos szolgálatteljesítést, amit a közösség tagjai nyújtanak az osztályokon a beteg, hozzátartozók számára.

Lukács Miklós
ápolási igazgató