Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Méltóság Mezeje sétával · Pécs

2010. április 10.

Országszerte több városban is az őszi nárcisz virághagyma ültetés után a tavaszi napokon tartják a Méltóság mezeje nevű rendezvényt. Céljuk, hogy minél többen megismerjék a hospice-ellátás lényegét, a végső stádiumban lévő daganatos betegek gondozását. Pécsett 2010. április 10.-én orvosok, ápolók, hospice munkatársak, önkéntes segítők, művészek és gyermekek tartottak sétával egybekötött megemlékezést.

Méltóság Mezeje 2010 Pécs 1

A Magyar Hospice Alapítvány három éve indította el a Méltóság mezeje nevű mozgalmat. Ősszel a nárcisz virághagymák elültetésével, tavasszal pedig a virágzáshoz kapcsolódó kampánnyal hívják fel a figyelmet az aktív kezelésben nem részesülő rákbetegekre. A Magyar Hospice Alapítvány 16 éve alakult. Már gyerekkorban elkezdik a tudatos nevelést, amely az emberi méltóság fontosságára és az elesettek iránt érzett szeretetre hívja fel a figyelmet.

Méltóság Mezeje 2010 Pécs 2

A Pécsett sétával egybekötött programot a Sellyei Aranyősz Dalkör indította, majd Csizi Péter a Pécsi Népjóléti- és Sportbizottság nyitóbeszédét hallhattuk. A délelőtt folyamán Gyermánné Vass Ágnes hegedűművész műveit hallhattuk, majd Sólyom Katalin Kosztolányi Dezső: Virágok beszéde című versét szavalta el.

Méltóság Mezeje 2010 Pécs 3

Méltóság Mezeje 2010 Pécs 4

Méltóság Mezeje 2010 Pécs 5

Ez egy nemzetközi figyelemfelhívó rendezvény, amelynek célja bemutatni azt, hogy az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető. Az élet vége fontos, nem kell letagadni, nem kell tabuként kezelni - mondta a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány vezetője, Csikós Ágnes. A mozgalom célja, hogy minél többen megismerjék a hospice-ellátást.

A programhoz csatlakozott a PTE. I. sz. Gyakorló Általános Iskola Campanella Gyermekkara, illetve Rozs Tamás a Szélkiáltó Együttes zenésze.

Méltóság Mezeje 2010 Pécs 6

Méltóság Mezeje 2010 Pécs 7

Méltóság Mezeje 2010 Pécs 8

A nárcisz a rákbetegeket, rákban haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma, az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a kifejezője. A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány minden évben az őszi nárciszültetéssel és a tavaszi nárciszvirágzáskor tett sétával szeretné felhívni a lakosság figyelmét az életvégi ellátás fontosságára, és arra, hogy az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető.

Méltóság Mezeje 2010 Pécs 9

Dr. Csikós Ágnes
orvos
Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány

Lukács Miklós
ápolási igazgató
Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza