Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

David Oliviere pécsi előadása

2010. február 26.

Pécs Kultúrális Főváros logo

David Oliviere Pécsett 2010 1

A londoni St.Christopher’s Hospice Ház oktatási igazgatója David Oliviere immár 2. alkalommal tett látogatást Pécsett. Február 26-án délelőtt a Családorvosok IX. Országos Kongresszusán, délután pedig a Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Házának dísztermében tartotta meg szakmai előadását Working with families in palliative care. Research and practice implications, communication, cohesion, conflict avagy Családdal való kapcsolattartás a palliatív ellátásban. Kutatás és gyakorlat, hatások, kommunikáció, kohézió és kapcsolat címmel.

Előtérbe helyezte a kapcsolat, kommunikáció és a kohézió fontosságát az ellátók és az ellátandók között. Néhány felvetése kiemelendő, miszerint: a súlyos betegségnek nagyon komoly hatása van a családi életre, a családoknak elsődleges gondozói szerepük van, a családi viselkedések alakulnak/változnak a betegség klinikai lefolyásának változásával, a hospice-palliatív ellátás családi ellátás és a gyász családi esemény.

David Oliviere Pécsett 2010 2

Irgalmasrend logo

A Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Házának és a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány közös együttműködésével és szervezésével az előadáson közel 40 érdeklődő - ápolók, orvosok, dietetikus, önkéntes, pszichológus, szociális munkások, gyógytornászok, német orvostanhallgatók, pap, illetve a hospice iránt érdeklődők - vett részt. Az érdeklődők számára számos kérdések, elgondolkodtató alaptételek kerültek előtérbe, mely felhívja figyelmünket a családi dimenziókra, a család gondozásának fontosságára is a palliatív ellátásban.

PBHA logo

Lukács Miklós
ápolási igazgató
Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza
lukacsmik@gmail.com

Dr. Csikós Ágnes
orvos
Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány