Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Ferdinandy Nóra · gyógytornász

Magyar Hospice Alapítvány
A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület pályázati támogatottjának beszámolója az EAPC bécsi kongresszusáról
2009. május 7 - 10.

Az Európai Palliatív Ellátási Szövetség (EAPC) Bécsben rendezte meg 11. Kongresszusát 2009. május 7. és 10. között.
Megtiszteltetésnek érzem, hogy a Magyar Hospice Palliatív Egyesület által kiírt pályázat révén részt vehettem ezen a magas szintű Kongresszuson és ezúton köszönöm a vezetőség tagjainak az előre megszavazott bizalmat és lehetőséget.

A Kongresszus első napjára szervezték - még a megnyitó ceremónia előtt, melyen személyesen a svéd királynő is megjelent - a számomra legfontosabb gyógytornász előkonferenciát, melyen Európa különböző országaiból, hospice-palliatív területen dolgozó gyógytornászok vettek részt. Az előadók magas színvonalú szakmai előadásokat tartottak a kb. 80 fős közönség előtt.

EAPC kongresszus Bécs 2009 Ferdinandy 1

Jenny Taylor, a St. Christopher’s Hospice gyógytornásza a Nehézlégzés és a félelem c. előadásában kiemelte, hogy a nehézlégzés hátterében nem feltétlenül légzőszervi és funkcionális problémák állnak. Fontos figyelnünk az érzelmi problémákra, a szorongásra, félelemre, pánikra.
Unni Vidvei Nygaarg norvég gyógytornász egy fizikai gyakorlatprogramot ismertetett. A folyamatos, véletlenszerűen kontrolált tanulmány célja, hogy megvizsgálják a fizikai gyakorlatok hatását a fáradtságra (FQ), az életminőségre (QOL) és a fizikai állóképességre palliatív terápiában részesülő daganatos betegeknél és egy kontroll csoportnál.
Jacok Van den Broek holland gyógytornász a TENS készülék jelentőségéről beszélt a neuropathiás fájdalom csökkentésére, a palliatív ápolás területén.

Peter Nieland német gyógytornász fej nyiroködémával küzdő betegek terápiájáról tartott előadást. A kézi nyirokdrenázs, az óvatos nyakmasszázs - melyet finom, lágy tornagyakorlatokkal kombinál - segített az ödéma csökkentésében. A legtöbb esetben a fájdalom is csökkent.
Paul Kazunari Abe japán gyógytornász poszter prezentációt tartott az országában folyó aktuális palliatív rehabilitációról.
Rainer Simader osztrák gyógytornász - aki az előkonferencia főszervezője is volt - palliatív területen dolgozó gyógytornászok számára tervezett prosztgraduális oktatási és képzési programról tartott előadást, mely első lépésben a német nyelvterületű európai országokra fókuszált. Ausztriában, Németországban és Svájcban indult a program, de második lépésben, Londonban, a St Christopher’s Hospice-ban is szeretnék alkalmazni.

EAPC kongresszus Bécs 2009 Ferdinandy 2

A kerekasztal beszélgetés fő kérdése a gyógytorna megfelelő idejéről szólt.
Is there a Too Late? Van, amikor már túl késő? A válasz mindenki számára egyértelmű volt, hogy a gyógytornász céljai folyamatosan, a betegség előrehaladtával változnak, de mindvégig elérhetőek és reálisak kell, hogy maradjanak.

A második napon más szakmák képviselőinek is lehetősége nyílt megismerkedni gyógytornászi munkával.(Meet the Expert)
Az EAPC közgyűlésre a fárasztó nap végén került sor, de örömmel hallgattuk, hogy a jövőre vonatkozó céloknál, a kiemelt figyelmet igénylő területek közé sorolták a gyógytornát.

A Kongresszus további napjain nagyon nehéz volt választani a programok közül, mivel egyszerre több színvonalas szekciót is tartottak.
Az oktatásról szóló szekcióban dr Jennifer Todd (The Princess Alice Hospice-ból) előadása fogott meg leginkább. A program lényege, hogy orvostanhallgatók, nővér és gyógytornászhallgatók 3 hétig ugyanazzal a 7 beteggel foglalkoztak, egymás munkáját is elvégezve.
A diákokkal folyamatosan megbeszéléseket és szupervíziókat tartottak. A tanulmányból azt a következtetést vonták le, hogy egy hospice palliatív fekvőbeteg részleg is jelentősen hozzájárulhat különböző szakemberek képzéséhez.
Érdekesek voltak számomra a gyermek palliatív ellátásról szóló előadások is, melyek azt hiszem mindenki számára szívszorongatóbbak. Az előadók fontosnak tartották az összefogást és felnőtt és gyermek palliatív ellátást végző szakemberek között.

EAPC kongresszus Bécs 2009 Ferdinandy 3

Az OPCARE 9 program 9 országban mérte fel (fontos érintettek: orvosok, nővérek pszichológusok... segítségével), hogy szerintük melyek a legfontosabb élet végi döntések. Ezek a fontos döntések 12 kategóriába lettek sorolva, melyekből 4 majdnem 2/3-át teszik ki e döntéseknek. Ezek az élethosszabbító orvosi kezelések, a halál helyszíne, a tüneti kezelés, az információ és kommunikáció. Nemzetközileg is nagy az egyetértés ezen életvégi döntések fontosságáról. Ezek a tapasztalatok nagyszerű alapot adnak arra, hogy részleteiben tovább vizsgálják e döntéseket.

EAPC kongresszus Bécs 2009 Ferdinandy 4

Az előadásokon kívül a 4 nap alatt lehetőség nyílt 800 poszter megtekintésére, találkozni különböző hospice szervezetek képviselőivel.
A rendezvény szponzorai, kiállítói gyógyászati segédeszközöket, fájdalomcsillapítókat, emésztési problémákat kezelő gyógyszereket mutattak be.

Tapasztalataimat és élményeimet a közeljövőben, a 2009 szeptemberében megrendezendő, Magyar Gyógytornász Társaság VII. Kongresszusán szeretném megosztani a résztvevőkkel.