Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Vásárhely is ünnepelte a Hospice Világnapot

2008. október 11.

Promenád.hu a hírportál logója

„Közös imára hajthatták fejüket a betegségben szenvedő szeretteikért, barátaikért aggódó vásárhelyiek ma délután a református ótemplomban, ahol Bán Csaba református lelkész prédikált azokért is, akik már elmentek és azokért, akik gyászolnak. 2005. óta ünnepeljük Magyarországon a Hospice Világnapot.

Hospice Világnap Vásárhelyen 2008.

A Dr. Csernai Katalin Otthoni Szakápolási és Hospice Ellátó kft. által szervezett rendezvényen két tucatnyi ápoló, hozzátartozó, érdeklődő vett részt, akiket Bodrogi Sándorné, a Dr. Csernai Katalin Otthoni Szakápolási és Hospice Ellátó kft. szakmai vezetője köszöntött.

A hospice ellátás célja, hogy humánussá tegye a betegségük végső stádiumában lévő emberek hétköznapjait. A testi- és lelki támogatást az emberi méltóság megőrzésével kívánja teljesíteni a szervezet - mondta el a szakmai vezető, a rendezvény szervezője.

A világon mindenütt működnek hospice szervezetek, és mindenütt meg is ünneplik a világnapot. Fontos, hogy a halál gondolatát és tényét elfogadjuk, mert ez egy természetes körforgás része csupán. Akár a nárciszhagyma, amely minden évben kibújik a földből, szárraszökken, kinyílik, majd elmúlik, de nem örökre, hiszen a hagyma megmarad, álmot alszik a télen, majd tavasszal újra felébred álmából - ezért is lett a hospice szimbóluma a nárcisz.

Az ünneplésre ugyan a református egyházat és Bán Csaba lelkészt kérte fel a szervező, a hospice lényege, hogy bárkinek, vallási hovatartozás nélkül segítsen, és tiszteletben tartsa a különböző vallású betegek kívánságait, igényeit. Több ez, mint önzetlen segítség, hiszen a betegeknek és családtagjaiknak nem kell fizetniük a szolgáltatásokért, de mindenképpen együtt kell működjenek a hospice munkatársaival, akik egész nap nem lehetnek a betegekkel, de segítenek a gyógyszerek beszerzésében, a kórházi kezelés elviselésében, vagy az otthoni betegápolás nehézségeiben - mondta el a Rádió 7 kérdésére Bodrogi Sándorné.

A méltóság minden beteg joga-ebben segít az 1996 óta működő csongrád megyei szervezet is, ahol közel ötven ember dolgozik másodállásban, attól függően, milyen betegek szorulnak éppen segítségre.

Manapság még mindig tabu a halál fogalma- állítja a szervező. Megváltozott a társadalom, nem él már együtt több generáció,a fiatalok nem szembesülnek az elmúlással, és egyre kevésbé van mód arra, hogy méltóképpen búcsúzzanak a végső stádiumban járó betegek az élettől és szeretteiktől. A hospice célja az, hogy megadja erre a lehetőséget.

Elsősorban a munkatársakat, a háziorvosokat, a hozzátartozókat várták a szervezők, de azokra is gondoltak, akik éppen gyászolnak. Az országban sok helyen ökumentikus istentiszteletet tartanak ezen a napon, kifejezve ezzel a teljes elfogadást és odaadást a betegekért.”