Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Méltóság mezeje program · Budapest

2008. október 10.

MHA logó

Magyar Hospice Alapítvány
Méltóság mezeje program
nárcisz ültetés

2008. október 10.
Margitsziget, a Pest-Buda emlékműnél

MM logó

A Méltóság mezeje mozgalom központi rendezvényét immár második évben a Margitszigeten a Pest-Buda emlékműnél 2008. október 10-én rendezte meg a Magyar Hospice Alapítvány.

A rendezvényt személyes jelenlétével tisztelte meg Joanna Stempinska a program nemzetközi védnöke, Ausztria, Brazília, Írország és Kanada diplomáciai testületének képviselői, dr. Weinek Leonárd Budapest XIV. kerület Zugló polgármestere, fellépő művészeink; Galambos Lajos zenész és kísérője Herflich Ferenc zenész, Pindroch Csaba színművész és Torres Dániel zenész.
Sólyom Erzsébet asszony a program fővédnöke levélben köszöntötte a Méltóság mezeje mozgalom résztvevőit. Üzenetét Dr. Muszbek Katalin a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója tolmácsolta. Idézzük a meleghangú levél néhány sorát:

... kevesek kitartó küzdelmének gyümölcse az, hogy Budapest és Debrecen mellett ma már van Méltóság Mezeje program Szombathelyen, Százhalombattán, Veszprémben, Egerben, Pécsett és Miskolcon is. Ezek a kevesek azonban egyre többen lesznek. Köszönetet mondok az orvosoknak, ápolóknak, pszichológusoknak, gyógytornászoknak, lelkészeknek, szociális munkásoknak és a többi szakembernek, de ugyanígy az önkéntes segítőknek is, akik nélkül a rendszer nem működhetne. A Méltóság Mezeje programsorozat fővédnökeként bízom abban, hogy a nyilvános kampány, illetve a kapcsolódó oktatási programok és konzultációs lehetőségek révén nemcsak megerősödik az együttérzés a szenvedőkkel, hanem sikerül mozgósítani a társadalmat - különösen a fiatalokat -, hogy minél többen tanúbizonyságot tegyünk emberségünkről!

MHA MM 2008. 1

Joanna Stempinska a program nemzetközi védnöke a Lengyel Köztársaság nagykövete köszöntötte az egybegyűlteket és beszélt a mozgalom lengyelországi tapasztalatairól. Idézzük a beszéd néhány gondolatát:

... A nárciszok a remény nemzetközi jelképei. A szenvedők, a mi segítségünket és ápolásunkat igénylő betegek reményére emlékeztetnek bennünket az evilágtól való búcsúzás nehéz időszakában. Az akcióhoz Lengyelországban mintegy 100 tanintézmény csatlakozott, amelyekben nárciszos virágoskerteket alakítottak ki. A megértés, a törődés, és a kedvesség példája kiváló lehetőséget adott a tanároknak, hogy a legfiatalabbak és a legfogékonyabbak körében népszerűsítsék a segítségnyújtás és a hospice mozgalom nemes eszméit. Az én álmom, hogy itt Magyarországon is a lehető legtöbb iskolában nyíljon ilyen nárciszos kiskert a Méltóság mezeje mozgalom céljainak jelképeként. ...

Dr. Weinek Leonárd Budapest-Zugló polgármestere beszédét követően Galambos Lajos és kísérője Herflich Gábor harmónikaművész a Gyertyafény keringőt játszották el. Pindroch Csaba színművész Márai Sándor Füveskönyvéből olvasott fel részletet. Torres Dániel a program önkéntes követe zenéjével kísérte a virágültetést.
Dr. Muszbek Katalin a program nemzetközi védnökével, a külföldi diplomáciai testületek tagjaival és a fellépő művészekkel elültette az első nárcisz virághagymákat. Az ültetéshez csatlakozott a programban résztvevő hat budapesti iskola és két óvoda (Aquincum Általános Iskola III.ker., Benkő István. Ref. Általános Iskola és Gimnázium IV.ker., Carl Rogers Személyközpontú Általános Iskola XI. ker., Tamási Áron Ált. Iskola XII. ker., Bóbita Óvoda XIV. ker., Rózsavár Óvoda XIV.ker., Móra Ferenc Ált. Isk. XIV. ker., Kaffka Margit Ált. Isk. XIV. ker.), a FŐKERT Zrt. munkatársai, a UPC Magyarország Kft., kollégák, barátok, támogatók és szimpatizánsok.
Nagyon köszönjük a FŐKERT vezetésének és dolgozóinak, hogy segítettek megvalósítani és formába önteni a Méltóság mezeje mozgalom szimbolikus üzenetét, mely immár második alkalommal a Margitszigetet látogató tágabb közönséghez is eljut. Köszönjük a Főváros Önkormányzatának, hogy lehetőséget kaptunk e virágágy margitszigeti megvalósításához. Köszönetünket fejezzük ki a UPC Magyarország Kft.-nek, hogy segítségükkel Debrecen, Miskolc, Szombathely, Pécs és Veszprém közterein is kialakíthattuk a Méltóság mezeje programot szimbolizáló virágágyakat.

MHA MM 2008. 2

MHA MM 2008. 3


2008. őszén az itt felsorolt települések közterein létesültek a Méltóság mezeje program virágágyai a mozgalomhoz csatlakozott hospice szervezetek, városvezetők, kollégák, gyerekek, pedagógusok, meghívottak, támogatók és szimpatizánsok részvételével:

 • Magyar Hospice Alapítvány központi rendezvénye
  Budapest: 2008. október 10. 15.00 óra Margitsziget, Pest-Buda emlékmű
 • Magyar Hospice Alapítvány
  Debrecenben: 2008. október 8. 11 óra, Déri tér
 • MAZSIHISZ Szeretetkórház, Budapest: 2008. október 10. A kórház udvara.
 • Szent Erzsébet Hospice Alapítvány, Miskolc: 2008. október 6. 14 óra, Városház tér Széchenyi szobornál
 • Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat, Százhalombatta: 2008. október 10. 15 óra Gesztenyés út 10. (Orvosi rendelő)
 • Markhot Ferenc Kórház, Eger: 2008. október 11. Méltóság mezeje emlékpark a kórház udvarán
 • Szombathelyi Hospice Alapítvány, Szombathely: 2008. október 10. 17 óra, Batthyány szobor (Levéltár előtti tér)
 • Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány, Pécs: 2008. október 11. 11 óra, Várfal előtti terület
 • Fehér Galamb Hospice Alapítvány, Veszprém: 2008. október 17. 14 óra, Veszprém Városi Aréna előtti terület,

valamint a programhoz csatlakozott óvodák, iskolák udvarain nyílnak majd a Méltóság mezeje virágai, a nárciszok.

Tavasszal ismét összegyűlünk a virágzó nárciszoknál, hogy szolidaritási sétát tegyünk a rákbetegek emberi méltóságáért.