Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Elhunyt Polcz Alaine, a magyarországi hospice mozgalom megalapítója

(1922. október 7. - 2007. szeptember 20.)

Polcz Alaine

A Spinoza Házban október 6-án, a Magyar Hospice - Palliatív Egyesület ünnepi műsort tartott a hospice betegekért. Az eseményen - amelyre nagyon sokan eljöttek - a haldokló betegek hazai segítőjére, Polcz Alaine-re emlékezett a 85 évet élt pszichológus egyik tanítványa, Pilling János tanatológus és Palya Bea énekesnő.

Ő, aki halállal foglalkozott, oly sokszor elmondta nekünk azt, hogy aki halni tanul, az valójában élni tanul. Aki haldoklókkal foglalkozik, az azzal szembesül, hogy jó élni. Alaine élni tanult a haldoklóktól, a gyászolóktól. - emelt ki Pilling János egy jellemző gondolatot.

Polcz Alaine 1922. október 7-én született Kolozsváron. 1949-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakán. Ugyanebben az évben kötött házasságot Mészöly Miklós íróval. Pályája kezdetén felnőtt elmebetegekkel folytatott művészetterápiát, majd gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával foglalkozott, játékteszteket dolgozott ki, később a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikáján a súlyos beteg, haldokló gyermekek és a hozzátartozók pszichológusa volt.

Rengeteg könyvet és cikket írt, többek között a gyerekek haláltudatáról, gyászról, haldoklásról, pszichológiáról. Leghíresebb könyve "A halál iskolája" 1989-ben jelent meg, és áttörést jelentett az akkor még tabunak tekintett témában. 1991-ben alapító tagként vett részt a Magyar Hospice Alapítvány létrehozásában, és az első magyarországi hospice szervezet elnöke lett.

A gyermekek pszichés betegségeinek gyógyítását szolgáló új diagnosztikai módszerek kidolgozásáért, a magyarországi hospice mozgalom létrehozása érdekében végzett munkásságáért, írásaiban is tükröződő, mély humánumtól vezérelt segítő tevékenységéért számos elismerésben, kitüntetésben részesült. Karizmatikus egyénisége nagyon sok követőt vonzott, a magyarországi hospice mozgalom jelenlegi vezetői büszkék arra, hogy a tanítványainak mondhatják magukat.

Flanek Éva
flanek.eva@daganatok.hu