Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

A Magyar Hospice Alapítvány friss hírei

2007. május 1.

 • V. ROTARY JÓTÉKONYSÁGI GÁLA
 • Adatok az elmúlt félévben ellátott betegekről
 • Részlet egy Édesanya leveléből
 • Hospice fejlesztés a dél-pesti régióban
 • Oktatási Programok a Budapest Hospice Házban

MHA logója

 • V. ROTARY JÓTÉKONYSÁGI GÁLA

A Rotary Club Budapest-City immáron ötödik alkalommal rendez jótékonysági gálát, amely egyik kedvezményezettje idén is a Magyar Hospice Alapítvány.

Az esemény időpontja: 2007. május 16. 19.00 óra
Helyszíne: Thália Színház

Jegyét megrendelheti a Rotary Budapest-City bármely tagjától, vagy Matolcsy Sárától (smatolcsy@etyekikuria.com, 0630/922-5261), a Kempinski Hotel Budapest recepcióján (429 3777), vagy a Thália Színház pénztárában.

További információk:
Hideg Tamás ( hideg-premier@t-online.hu, 0630/954-3273)
www.rc-budapest-city.hu/gala A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt

Kérjük jelenlétével támogassa alapítványunk munkáját!

 • Adatok az elmúlt félévben ellátott betegekről

A Magyar Hospice Alapítvány fő tevékenysége változatlanul a daganatos betegek komplex ellátása abban az időszakban, amikor a gyógyító kezelés lehetőségei kimerültek. Az alábbiakban összefoglaltuk 2006. 09. 01 - 2007. 03. 31. közötti betegforgalmi adatainkat.

Otthonápolás:

E fél év alatt Alapítványunk 139 beteget látott el otthonában.
 • 54 férfi, 85 nő, átlagéletkoruk 68,7 év
 • átlagos ápolási idő 28,9 nap.

Fekvőbeteg ellátás:

Fekvőbeteg részlegünkben 78 beteget láttunk el.
 • 32 férfi, 65 nő, átlagéletkor 67,6 év,
 • átlagos ápolási idő 17,4 nap.

A beteg és családja részére nemzetközileg elfogadott alapelveknek és a magyar jogszabályoknak megfelelően sokoldalú, holisztikus támogatást biztosítottunk.

 • Részlet egy Édesanya leveléből

Egy 33 éves betegünk édesanyjának feljegyzéseiből ismételten örömmel értesülhettünk arról, hogy milyen nagy segítséget jelentett számukra a Magyar Hospice Alapítvány munkatársainak, szolgáltatásainak segítsége:

Már másnap, ahogy az Alapítvánnyal kapcsolatba léptem, megjelent az otthon házi gondozó ápolónője, aki injekcióval enyhítette a szenvedést. Megírtuk a kérelmet a fekvőbeteg részlegen való elhelyezésre. Pár nap múlva már mehettünk. Otthonosan berendezett hófehér hímzett ágyneművel, számomra pótággyal - amely biztosította az éjjel-nappali ottartózkodásomat , mivel lányom fél oldala lebénult volt - egyágyas szoba várt bennünket két kedves nővérrel. Hatalmasan megnyugodtunk.
Hamarosan megjelent harmonikus, szeretetteljes lényével a főorvosnő.
A lányom kivirult. Visszatért a fantasztikus humora, kedvessége. Felismerései voltak az életével, a személyiségével kapcsolataiban. Valaki mindig jelen volt, a meghallgatásra, a vigasztalásra, a félelemben, kételyben, szorongásban gyötrődő lelkének megnyugtatására.

Betegünket és családját Alapítványunk munkatársai végigkísérték egészen életének legutolsó pillanatáig.

 • Hospice fejlesztés a dél-pesti régióban

A hozzánk beérkezett érdeklődő, segítséget kérő hozzátartozók telefonjából érzékeltük, hogy szükség lenne a hospice hálózat további fejlesztésére. A pályázati lehetőségek figyelése során alkalmat láttunk egy PHARE pályázat kapcsán, hogy megkezdjük a délpesti régió hospice ellátásának fejlesztését.

Felvettük a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal, az egészségügyi osztályokkal és mindenütt nagyon jó fogadó készséget tapasztaltunk. Éreztük, hogy szívesen segítenek a munkákban és örülnek, hogy új szolgáltatás jelenik meg a kerületben a betegek emberek részére.

Első lépésben, 2006-ban Csepelen alakítottunk ki egy hospice team - et. A team tagjai szaknővérek, orvos, gyógytornász, pszichológus, akiknek munkáját egy koordinátor fogja össze. Az előző félévben 31 beteget láttunk el Csepelen, és a szolgáltatás után érdeklődő családok száma egyre nő. Második lépésben, a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának pályázatának támogatásával csepeli team-ünket 2007 márciusában tovább bővítettük és kiterjesztettük a működési területét Soroksárra és Pesterzsébetre is.

A dél pesti hospice ellátás sikeres elindítása után az a feladatunk, hogy folytatni tudjuk a megkezdett munkát, és a pályázatok lejárta után is biztosítsuk - a betegek számára ingyenes - tevékenységünk finanszírozását.

 • Oktatási Programok a Budapest Hospice Házban

Márciusi önkéntes képzés

Az eddigi évek gyakorlatának megfelelően idén tavasszal is megszerveztünk egy 40 órás tanfolyamot leendő önkéntes segítőink részére. Az alapítvány arra törekszik, hogy a közel 70 önkéntes mind a fekvőbeteg részlegen, mind a Szt. Margit Kórház Onkológiai Osztályán folyamatos segítséget tudjon nyújtani a rászorulóknak. Segítőink heti egy alkalommal szabadidejükben beszélgetnek, felolvasnak, sétálnak a betegekkel. Természetesen a betegellátáson kívül is van lehetőség támogatni alapítványunk munkáját, pl. az ingyenesen hívható telefonos lelki segélyszolgálat működtetésében, adminisztrációban, kertészkedésben is sok támogatást kapunk önkénteseinktől.

Terepgyakorlat külföldi szakemberek részére

Alapítványunk 2005. óta szervez 3-5 napos továbbképzéseket kelet-európai, egészségügyi szakemberek részére. Ezen kollégáink nagy része olyan országokban él és dolgozik, ahol még egyáltalán nem, vagy kevéssé fejlett a hospice-palliatív ellátás, és az itt elsajátított ismeretek segítségével szeretnék a hazai ellátást fejleszteni. 2007-ben eddig moldávok, illetve erdélyi magyarok látogattak el intézményünkbe, akik hazájukban otthoni szakápolással foglalkoznak, de sok (már nem gyógyítható) daganatos beteggel találkoznak, és szeretnék őket a lehető legszakszerűbben ellátni. Ezt a programot a new york-i Open Society Institute támogatja.

Együttműködés a Kossuth Zsuzsa Egészségügyi Szakközépiskolával

A Magyar Hospice Alapítvány újabb lépéssel bővítette oktatási tevékenységét. A Kossuth Zsuzsa Egészségügyi Szakközépiskola és Alapítványunk között létrejött együttműködési megállapodás keretei között a Szakközépiskola nappali tagozatos diákjai 54 órás képzésen vesznek részt a Budapest Hospice Házban. 2007 márciusában 19 diák 36 órás előadássorozaton vehetett részt, amelyek témája a tanatológiai alapismeretektől a kommunikáció problématerületein át a terminális állapotú betegek mellett végzendő nővéri teendők ismertetéséig terjedt. A diákok a tanfolyam befejezéseként a Budapest Hospice Ház Fekvőbeteg Részlegén szakképzett nővérek mellett, Szigeti Edit főnővér irányítása alatt végezhettek 18 órás betegágy melletti gyakorlatot. Ennek során az osztályos team megbeszélésekenn is résztvettek, referálásaik színvonalassága igazolta új oktatási programunk hatékonyságát. A két intézmény együttműködése a jövőben is folytatódni fog.