Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

HOSPICE HÍREK

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Otthon, ápolj otthon

2006 januárjában a Magyar Hospice Alapítvány egy nagyszabású kampányt indít annak érdekében, hogy az otthonápolást - mint fontos alternatívát a beteg kezelésében - népszerűsítse.

Magyarországon évente közel 35. 000 ember hal meg daganatos betegségben. Legtöbbjük kénytelen egy kórházban tölteni hátralévő élete nagy részét, mert a hozzátartozók félnek az otthoni ápolástól. Attól tartanak, hogy nem képesek otthon, egyedül megbírkózni a betegséggel és a vele járó nehézségekkel. Pedig a betegségben talán a legnagyobb félelmet az egyedüllét okozza, az elhagyatottság és kirekesztettség érzése, ami a család távollétét jelenti. Távollétet az otthontól, a megszokott, kedves környezettől. Ez nem csak a betegnek jelent komoly lelki megterhelést, de a családnak is.

Másfél évtizedes tapasztalatunk alapján tudjuk, hogy a családok sokszor azért nem tudják igénybe venni ezt a lehetőséget, mert nincs körülöttük meg az a támogató háló, amely ellátná őket kellő információval, megerősítéssel. Egyetlen kapcsolatuk a háziorvos marad, holott ez egy komoly pszichológiai, szociális, fizikai támogatást igénylő döntés a család részéről. A családok döntése nagyban függ az igénybe vehető segítségtől, a rendelkezésre álló eszközöktől, szeretnénk minden szükséges segítséget biztosítani ahhoz, hogy a betegek teljes körű ellátásban részesülhessenek.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy az otthonápolási szolgáltatás és a szükséges feltételek minél szélesebb körben elérhetővé váljanak és az otthonápolással foglalkozó szervezetek kapacitása a lehető legjobban ki legyen használva. Minden beteg jogszabályban meghatározott joga, hogy otthon kapjon ellátást, ha állapota nem indokol kórházi kezelést. Ez minden szempontból a legjobb opció, mert nyilvánvalóan kellemesebb a betegnek a saját környezetében lenni és jobb az egészségügyi ellátórendszernek is, mert költséghatékonyabb.

Az otthonápolás pedig szakértő segítséggel megvalósítható, sőt feltétlenül kihasználandó lehetőség, hiszen az aktív kórházi ágyas kezelés sokkal drágább, mint az otthonápolás, még akkor is, ha ez utóbbit magas színvonalon végzik.

Alapítványunk legfőbb elve, hogy mindenkinek elidegeníthetetlen joga van élete utolsó szakaszában, egészen a halál pillanatáig emberi méltóságát megőrizni és humánus kezelésben részesülni. Ezért indítjuk el a népszerűsítő kampányt és reméljük eljut oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Magyar Hospice Alapítvány