Semmelweis Garanciavédjegy logó
Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete logó

KÖSZÖNTJÜK TAGJAINKAT

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

a hazai hospice szolgálatok közössége

Hospice ellátások pályázati felhívása

Milyen betegcsoportú betegek ellátásának kell megfelelniük a hospice szolgálatoknak?

Az alábbiakban olvasható a 2004-ben indult hospice ellátások pályázati felhívása amiben rögzítik, hogy a hospice ellátó szolgálatoknak milyen betegcsoportú betegek ellátásának kell megfelelniük. Jelenleg Egyesületünknek ez az irányadó és elfogadott szakmai ajánlás. Természetesen törekedni kell, hogy minél több "C" BNO kódú daganatos beteg kerüljön az ellátásba, de a szolgáltatók kapacitása, vizitkerete, koordinációja alapján lehetővé teszi az egyéb lent említett betegcsoportok felvételét is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a 2004. évi CXXXV. törvényben, a 43/1999. ( III. 3. ) Korm. Rendelet 37. § (6) bekezdésében, valamint az 50/2002. (III. 26.) Korm. rendelet 16/A. §-ában foglaltak alapján az Egészségügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium egyetértésével pályázatot hirdet az otthoni hospice ellátás bővítésére.
A pályázat célja
A pályázat kiírása és elbírálása során kiemelt cél, hogy az otthoni hospice ellátás bővítésével lehetővé váljon a hospice ellátás komplex, integrált rendszerének fejlesztése, az ország minél teljesebb körű lefedettségének biztosítása, az ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségének javítása.
Az ellátandó betegcsoport
A hospice ellátás bevezetésének kezdeti szakaszában az ellátandó betegcsoport legalább 80 százaléka rákbeteg („C”-kezdetű BNO kód), 20 százaléka egyéb terminális állapotú beteg (AIDS betegség, autoimmun betegség és krónikus neurológiai megbetegedés - kivéve agyi történések utáni állapot: agyvérzés, agylágyulás; Alzheimer-kór).